Hoe fijn is het stadsleven met meer groen
19

Hoe fijn is het stadsleven met meer groen

Londen heeft een primeur. Vanaf vandaag is de stad officieel een Nationale Parkstad. De burgemeester van de stad, Sadiq Khan, steekt 13 miljoen euro in het ‘Greener City Fund’ om van Londen een groene stad te maken.

 

Met dat geld worden 200 groene gemeenschapsprojecten gesteund. Verder worden er grote boom-plant-weekenden georganiseerd en kunnen inwoners van Londen gratis een imkercursus volgen. Ook is er een Greener City Map die alle burgerinitiatieven om de stad groener te maken in kaart brengt.

Het initiatief van de Nationale Parkstad kwam niet van de burgemeester maar van oud-aardrijkskundeleraar Daniel Raven-Ellison. Hij vroeg zich namelijk af of hij een nationaal park en een stad met elkaar zou kunnen verbinden. ‘Waarom zou stadsnatuur minder waard zijn dan een regenwoud? De stad is ook een landschap’, vertelt Raven-Ellison aan Trouw.

Hij vindt het jammer om te zien dat stadsmensen de verbinding met de natuur kwijtraken. ‘We erkennen dat orang-oetans water, zuivere lucht en bomen nodig hebben. Maar dit geldt toch ook voor mensen en de 15.000 andere diersoorten die in Londen leven?’ Raven-Ellison voegt daaraan toe dat het slecht is voor ons mentaal welzijn als we zo weinig tijd in de groene natuur doorbrengen.

Hoewel Londen de eerste Nationale Parkstad ter wereld is, volgen er volgens National Geographic snel meerdere steden. Zo wil de Engelse stad Newcastle de volgende Nationale Parkstad zijn. De organisatie achter de vergroening van wereldsteden, The National Park City Foundation (NPCF), heeft als doel om voor 2025 wereldwijd minstens 25 andere steden tot Nationale Parkstad te benoemen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:15 Allen Stone + Jamie Lidell
taste of you allen stone + jamie lidell
13:11 Diana Ross
upside down diana ross
13:07 Michael Kiwanuka
tell me a tale michael kiwanuka
13:04 Detroit Spinners
i'll be around detroit spinners
12:54 Prince
strollin' prince
12:50 Nona
it's alright nona
12:47 Nina Simone
to love somebody nina simone
12:42 Lighthouse family
high (itaal shur's beautiful urban mix) edit lighthouse family
12:36 Eumir Deodato & Al Jarreau
double face eumir deodato & al jarreau
12:33 Earth Wind & Fire
and love goes on earth wind & fire