Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Hoe fijn is het stadsleven met meer groen
19

Hoe fijn is het stadsleven met meer groen

Londen heeft een primeur. Vanaf vandaag is de stad officieel een Nationale Parkstad. De burgemeester van de stad, Sadiq Khan, steekt 13 miljoen euro in het ‘Greener City Fund’ om van Londen een groene stad te maken.

 

Met dat geld worden 200 groene gemeenschapsprojecten gesteund. Verder worden er grote boom-plant-weekenden georganiseerd en kunnen inwoners van Londen gratis een imkercursus volgen. Ook is er een Greener City Map die alle burgerinitiatieven om de stad groener te maken in kaart brengt.

Het initiatief van de Nationale Parkstad kwam niet van de burgemeester maar van oud-aardrijkskundeleraar Daniel Raven-Ellison. Hij vroeg zich namelijk af of hij een nationaal park en een stad met elkaar zou kunnen verbinden. ‘Waarom zou stadsnatuur minder waard zijn dan een regenwoud? De stad is ook een landschap’, vertelt Raven-Ellison aan Trouw.

Hij vindt het jammer om te zien dat stadsmensen de verbinding met de natuur kwijtraken. ‘We erkennen dat orang-oetans water, zuivere lucht en bomen nodig hebben. Maar dit geldt toch ook voor mensen en de 15.000 andere diersoorten die in Londen leven?’ Raven-Ellison voegt daaraan toe dat het slecht is voor ons mentaal welzijn als we zo weinig tijd in de groene natuur doorbrengen.

Hoewel Londen de eerste Nationale Parkstad ter wereld is, volgen er volgens National Geographic snel meerdere steden. Zo wil de Engelse stad Newcastle de volgende Nationale Parkstad zijn. De organisatie achter de vergroening van wereldsteden, The National Park City Foundation (NPCF), heeft als doel om voor 2025 wereldwijd minstens 25 andere steden tot Nationale Parkstad te benoemen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:08 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
00:05 Michael Buble
the more i see you michael buble
00:02 Alain Clark
back in my world alain clark
23:54 Justin Timberlake
rock your body justin timberlake
23:50 Carole King
it's too late carole king
23:46 Harry Connick jr.
i've got a great idea harry connick jr.
23:42 Jason Mraz
butterfly jason mraz
23:38 Jessie Ware
remember where you are jessie ware
23:34 Lou Rawls
lady love lou rawls
23:31 Gotan Project
diferente (radio edit) gotan project