Yay of nay: polsbandje laat je werkgever weten… - Klik Hier
Hoe fijn is het stadsleven met meer groen
19

Hoe fijn is het stadsleven met meer groen

Londen heeft een primeur. Vanaf vandaag is de stad officieel een Nationale Parkstad. De burgemeester van de stad, Sadiq Khan, steekt 13 miljoen euro in het ‘Greener City Fund’ om van Londen een groene stad te maken.

 

Met dat geld worden 200 groene gemeenschapsprojecten gesteund. Verder worden er grote boom-plant-weekenden georganiseerd en kunnen inwoners van Londen gratis een imkercursus volgen. Ook is er een Greener City Map die alle burgerinitiatieven om de stad groener te maken in kaart brengt.

Het initiatief van de Nationale Parkstad kwam niet van de burgemeester maar van oud-aardrijkskundeleraar Daniel Raven-Ellison. Hij vroeg zich namelijk af of hij een nationaal park en een stad met elkaar zou kunnen verbinden. ‘Waarom zou stadsnatuur minder waard zijn dan een regenwoud? De stad is ook een landschap’, vertelt Raven-Ellison aan Trouw.

Hij vindt het jammer om te zien dat stadsmensen de verbinding met de natuur kwijtraken. ‘We erkennen dat orang-oetans water, zuivere lucht en bomen nodig hebben. Maar dit geldt toch ook voor mensen en de 15.000 andere diersoorten die in Londen leven?’ Raven-Ellison voegt daaraan toe dat het slecht is voor ons mentaal welzijn als we zo weinig tijd in de groene natuur doorbrengen.

Hoewel Londen de eerste Nationale Parkstad ter wereld is, volgen er volgens National Geographic snel meerdere steden. Zo wil de Engelse stad Newcastle de volgende Nationale Parkstad zijn. De organisatie achter de vergroening van wereldsteden, The National Park City Foundation (NPCF), heeft als doel om voor 2025 wereldwijd minstens 25 andere steden tot Nationale Parkstad te benoemen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:50 S.O.S. Band
take your time (do it right) s.o.s. band
18:46 Stevie Wonder
sir duke stevie wonder
18:43 Leon Bridges
if it feels good (then it must be) leon bridges
18:38 Mac Band
roses are red mac band
18:34 UB40 & Afrika Bambaataa
reckless ub40 & afrika bambaataa
18:30 Narada Michael Walden
divine emotions narada michael walden
18:22 Mark Ronson ft. Ghostface Killah, Nate Dogg, Trife & Saigon
ooh wee mark ronson ft. ghostface killah, nate dogg, trife & saigon
18:18 Dennis Edwards ft. Siedah Garret
don't look any further dennis edwards ft. siedah garret
18:15 Lyn Collins
rock me again & again & again lyn collins
18:10 First Choice
love thang first choice