Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Zelfstandig op pad met off road-rolstoel
20

Zelfstandig op pad met off road-rolstoel

Een heuvel oprijden, probleemloos een rotsachtig pad overbruggen of een ritje maken met een kleinkind achterop. De robuuste SafariSeat geeft Kenianen met een fysieke beperking een ongekende vrijheid.

‘Kun je je voorstellen dat je deze heuvel opkomt met een gewone rolstoel?’ vraagt Ken Mwarandu terwijl hij de SafariSeat demonstreert voor reporters van CNN Africa. ‘Je zou jezelf omhoog moeten duwen [door aan de rails van de wielen te draaien, red.], maar op het moment dat je loslaat om je handen van positie te veranderen, glijd je terug. Met de SafariSeat is het een constante beweging. Het is veel efficiënter.’

Open source design

Drie jaar geleden kwam Mwarandu met het open source design van de SafariSeat in aanraking. Hij benaderde de Britse ontwerpers. Na veel gesprekken leidde dat uiteindelijk tot de bouw van een heuse off road-rolstoelenfabriek, aan de westkust van Kenia. Dankzij een crowdfundingcampagne via Kickstarter konden de eerste gebruikers deze maand hun nieuwe off road-rolstoel in ontvangst nemen.

Niet meer kruipen

Voor veel van hen is het nieuwe hulpmiddel enorm praktisch, zegt Mwarandu tegen CNN: ‘De grootste uitdaging voor mensen met een fysieke beperking is hier is de omgeving. Als een plek niet rolstoeltoegankelijk is – en dat is vaak het geval – moeten ze hun weg praktisch kruipend afleggen. Over paden die zelfs voor iemand die wel kan lopen, een uitdaging zijn.’
Maar mobiliteit is veel meer dan de mogelijkheid om jezelf verplaatsen, denkt Mwarandu. ‘Het gaat over het vermogen om een geheel onafhankelijk leven te leiden’.

LEES OOK:Pratende NS-app vertelt blinden of trein is vertraagd

Fietsonderdelen

De SarariSeat moet dat mogelijk maken door de meest ingewikkelde terreinen te trotseren. De stoel is aan te drijven met behulp van een soort trappers voor je handen, een techniek die minimale inspanning vereist. Dankzij het veersysteem kunnen de wielen onafhankelijk van elkaar bewegen, net zoals bij een 4×4 auto. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld met één wiel over een steen te rijden, zonder dat de rolstoel uit balans raakt. Bovendien is de rolstoel makkelijk te repareren, omdat hij helemaal is gemaakt van fietsonderdelen.

Meer dan 1500 mensen droegen bij aan de crowdfundingscampagne. In totaal werd bijna 110 duizend euro opgehaald. Inmiddels zijn er al 160 frames geproduceerd en zijn de eerste rolstoelen in gebruik.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:15 Patrice Rushen
forget me nots patrice rushen
07:08 Kris Berry
first time kris berry
07:06 Ray Charles
hallelujah i love her so ray charles
07:01 John Legend
p.d.a. (we just don't care) john legend
06:52 Raydio
jack and jill (single) raydio
06:49 Molly Johnson
tonight molly johnson
06:45 Bill Withers
harlem bill withers
06:42 Shola Ama
you might need somebody shola ama
06:38 Jamie Cullum
everlasting love jamie cullum
06:34 Young Gun Silver Fox
kingston boogie young gun silver fox