Win te gekke Pioneer Prijzen bij Funky Friday - Klik Hier
winactie pioneer dashcam
Zingende kaarten voor mensen met dementie
19

Zingende kaarten voor mensen met dementie

‘Lieve Corrie, ik heb post voor u’, zegt de vriendelijke medewerker van het verzorgingshuis terwijl ze de oude dame een kaart in de handen drukt. ‘Voor mij?’, glundert Corrie. ‘Ja lieverd’.

Een kaartje krijgen is altijd leuk, maar de Music for Memory Cards van kaartenmaker Greetz en Alzheimer Nederland zijn extra bijzonder. Als je ze openslaat hoor je een muziekfragment van vroeger: bijvoorbeeld ‘Het kleine café aan de haven’, ‘Tulpen uit Amsterdam’ of ‘Que Será Será’. Muziek heeft de kracht om mooie herinneringen naar boven te halen, en dat is precies wat Alzheimer Nederland en Greetz met de kaarten willen bereiken.

Als je zo’n kaart verstuurt via Greetz kun je kiezen uit 18 liedjes. Het repertoire is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met Alzheimer Nederland, vertelt Jaimy Daniluk van Greetz: ‘mensen met dementie zijn vaak iets ouder, dus we zijn op zoek gegaan naar liedjes van iets vroeger’. Daarnaast valt op dat de meeste nummers Nederlandstalig zijn. Volgens Daniluk is de kans daarbij groter dat er een prikkeling plaatsvindt, en dat het muziekje de ontvanger van de kaart terugbrengt naar een vroege herinnering.

Deze maand wordt voor elke verstuurde kaart 5 euro gedoneerd aan Alzheimer Nederland. Dat geld wordt gebruikt voor onderzoek naar muziektherapie voor mensen met dementie. Waarschijnlijk blijven de muziekkaarten ook na september nog in de collectie.

Naast de Music for Memory Cards zijn er nog veel meer mooie initiatieven die inspelen op de kracht van muziek voor mensen met dementie. Zo zijn er ‘geheugenkoren’ waarin ouderen meezingen met liedjes uit hun jeugd. En de 18-jarige Niek bouwt oude draaischijftelefoons om tot ‘Wonderfoons’, die muziek maken als je de hoorn oppakt.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:05 Sade
paradise sade
11:53 Marcus Miller
brazilian rhyme marcus miller
11:49 Black Pumas
colors black pumas
11:45 Delfonics
didn't i (blow your mind this time) delfonics
11:41 Mary J. Blige
family affair mary j. blige
11:37 Lizz Wright
open your eyes, you can fly lizz wright
11:33 O'Jays
used to be my girl o'jays
11:23 H.E.R.
hold on h.e.r.
11:20 Seal
fly like an eagle seal
11:16 Leon Ware
why i come to california leon ware