Schrijf je in voor de Sublime Nieuwsbrief en… - Klik Hier
inschrijven nieuwsbrief sublime
Zingende kaarten voor mensen met dementie
19

Zingende kaarten voor mensen met dementie

‘Lieve Corrie, ik heb post voor u’, zegt de vriendelijke medewerker van het verzorgingshuis terwijl ze de oude dame een kaart in de handen drukt. ‘Voor mij?’, glundert Corrie. ‘Ja lieverd’.

Een kaartje krijgen is altijd leuk, maar de Music for Memory Cards van kaartenmaker Greetz en Alzheimer Nederland zijn extra bijzonder. Als je ze openslaat hoor je een muziekfragment van vroeger: bijvoorbeeld ‘Het kleine café aan de haven’, ‘Tulpen uit Amsterdam’ of ‘Que Será Será’. Muziek heeft de kracht om mooie herinneringen naar boven te halen, en dat is precies wat Alzheimer Nederland en Greetz met de kaarten willen bereiken.

Als je zo’n kaart verstuurt via Greetz kun je kiezen uit 18 liedjes. Het repertoire is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met Alzheimer Nederland, vertelt Jaimy Daniluk van Greetz: ‘mensen met dementie zijn vaak iets ouder, dus we zijn op zoek gegaan naar liedjes van iets vroeger’. Daarnaast valt op dat de meeste nummers Nederlandstalig zijn. Volgens Daniluk is de kans daarbij groter dat er een prikkeling plaatsvindt, en dat het muziekje de ontvanger van de kaart terugbrengt naar een vroege herinnering.

Deze maand wordt voor elke verstuurde kaart 5 euro gedoneerd aan Alzheimer Nederland. Dat geld wordt gebruikt voor onderzoek naar muziektherapie voor mensen met dementie. Waarschijnlijk blijven de muziekkaarten ook na september nog in de collectie.

Naast de Music for Memory Cards zijn er nog veel meer mooie initiatieven die inspelen op de kracht van muziek voor mensen met dementie. Zo zijn er ‘geheugenkoren’ waarin ouderen meezingen met liedjes uit hun jeugd. En de 18-jarige Niek bouwt oude draaischijftelefoons om tot ‘Wonderfoons’, die muziek maken als je de hoorn oppakt.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
08:17 Angie Stone
wish i didn't miss you angie stone
08:11 Jon Batiste
i need you jon batiste
08:08 Frank Sinatra
i've got you under my skin frank sinatra
08:03 Beyoncé
deja vu beyoncé
07:54 Jose James
promise in love jose james
07:46 Supremes
i hear a symphony supremes
07:43 Celeste
stop this flame celeste
07:38 C-Mon & Kypski  ft. Wouter Hamel
make my day c-mon & kypski ft. wouter hamel
07:34 The Trammps
shout the trammps
07:30 Jade
don't walk away jade