Zwanger en niet doorbetaald
17

Zwanger en niet doorbetaald

Zwanger en niet doorbetaald: deze topsporter doorbreekt het taboe

Een onthulling van de Amerikaanse hardloper Alysia Montaño zorgt deze week voor een hoop discussie online en in de media. Afgelopen zondag, op Moederdag, publiceerde The New York Times een stuk met de kop: “Nike told me to dream crazy. Until I wanted to have a baby.”

Met ‘dream crazy’ wordt gerefereerd aan een recente campagnefilm van het merk, waarin Nike sporters aanmoedigt om grenzeloos te dromen – want als je maar wilt, is alles mogelijk. De film is een pleidooi voor gendergelijkheid in de sport.

Montaño vertelt The New York Times over de impact van zwangerschap en moederschap op haar carrière. Daarbij doet ze een boekje open over het beleid van Nike als sponsor op dit gebied. Toen ze het merk liet weten dat ze van plan was tijdens haar hardloopcarriere zwanger te worden, was de reactie: prima, dan zetten we je contract on hold en krijg je niets meer betaald.

Dat Montaño zich hierover uitspreekt is bijzonder, omdat ze de geheimhoudingsregels in het sponsorcontract breekt. Online is er nu veel discussie over dit onderwerp. Veel mensen willen verandering. Anderen denken dat het teveel gevraagd is om vrouwelijke atleten tijdens hun hele verlof te blijven betalen, want andere freelancers krijgen nu eenmaal ook geen betaald verlof.

Wat ons betreft is de discussie die ontstaan is in ieder geval vooruitgang.

In onze volgende Weekendpodcast praten we hier uitgebreid over door. Die is vanaf vrijdagmiddag 17 mei te beluisteren via Spotify, iTunes en onze website.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:57 Jellybean
the real thing jellybean
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas
05:45 Heatwave
boogie nights heatwave
05:41 D'Angelo
brown sugar d'angelo
05:38 Parov Stelar
good bye emily parov stelar
05:33 Rick James
glow rick james
05:30 Leon Bridges
motorbike leon bridges
05:26 Brownstone
if you love me brownstone
05:23 Kool & The Gang
get down on it kool & the gang