Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s
19

Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s

Grote bedrijven in Zwitserland zijn straks verplicht om te rapporteren over een eventuele loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers.

Op dit moment verdienen Zwitserse vrouwen zo’n 20 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Eerder deze zomer gingen honderdduizenden vrouwen de straat op om te protesteren tegen deze situatie – en dat lijkt nu te hebben geholpen. Gisteren kondigde de Zwitserse overheid aan dat elk bedrijf met meer dan 100 werknemers moet bijhouden of er sprake is van een loonkloof. Daarmee geldt de regel voor minder dan 1 procent van de Zwitserse bedrijven, maar toch is de impact aanzienlijk: die bedrijven hebben namelijk wel 46 procent van de werkende bevolking in dienst.

Vanaf volgend jaar gaat de regeling in. De door het bedrijf gemaakte loonanalyse wordt onder de loep genomen door een externe auditor, en dat niet alleen: ook het personeel krijgt inzicht in de cijfers. De bedrijven die een loonkloof blijken te hebben, moeten dit proces om de vier jaar herhalen.

Ook in Nederland is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds onderwerp van gesprek. Eerder dit jaar kondigde pensioenuitvoerder APG als eerste bedrijf van Nederland aan zelf de loonkloof tussen vrouwen en mannen te dichten. Daarbij kregen 125 vrouwelijke werknemers een salarisverhoging.

Bron: Reuters


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:22 Eumir Deodato & Al Jarreau
double face eumir deodato & al jarreau
12:19 Erykah Badu
tyrone (edit) live erykah badu
12:15 Booker Newberry III
love town booker newberry iii
12:11 John Mayer
helpless john mayer
12:07 Anthony Strong
you to me are everything anthony strong
12:03 O'Jays
i love music o'jays
11:52 Fun Lovin' Criminals
loco fun lovin' criminals
11:49 The Eddy ft. Jorja Smith
kiss me in the morning the eddy ft. jorja smith
11:45 Simply Red
money's too tight to mention (radio) simply red
11:42 Black Pumas
i'm ready black pumas