Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s
19

Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s

Grote bedrijven in Zwitserland zijn straks verplicht om te rapporteren over een eventuele loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers.

Op dit moment verdienen Zwitserse vrouwen zo’n 20 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Eerder deze zomer gingen honderdduizenden vrouwen de straat op om te protesteren tegen deze situatie – en dat lijkt nu te hebben geholpen. Gisteren kondigde de Zwitserse overheid aan dat elk bedrijf met meer dan 100 werknemers moet bijhouden of er sprake is van een loonkloof. Daarmee geldt de regel voor minder dan 1 procent van de Zwitserse bedrijven, maar toch is de impact aanzienlijk: die bedrijven hebben namelijk wel 46 procent van de werkende bevolking in dienst.

Vanaf volgend jaar gaat de regeling in. De door het bedrijf gemaakte loonanalyse wordt onder de loep genomen door een externe auditor, en dat niet alleen: ook het personeel krijgt inzicht in de cijfers. De bedrijven die een loonkloof blijken te hebben, moeten dit proces om de vier jaar herhalen.

Ook in Nederland is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds onderwerp van gesprek. Eerder dit jaar kondigde pensioenuitvoerder APG als eerste bedrijf van Nederland aan zelf de loonkloof tussen vrouwen en mannen te dichten. Daarbij kregen 125 vrouwelijke werknemers een salarisverhoging.

Bron: Reuters


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:37 Floaters
float on floaters
16:34 Bruno Mars
24k magic bruno mars
16:30 Otis Redding
i've got dreams to remember otis redding
16:22 Rose Royce
car wash rose royce
16:18 Average White Band
pick up the pieces average white band
16:14 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
16:10 Etta James
i'd rather go blind etta james
16:07 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
16:02 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
15:50 Pharrell Williams
happy pharrell williams