Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s
19

Zwitserse krijgen inzicht salaris collega’s

Grote bedrijven in Zwitserland zijn straks verplicht om te rapporteren over een eventuele loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers.

Op dit moment verdienen Zwitserse vrouwen zo’n 20 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Eerder deze zomer gingen honderdduizenden vrouwen de straat op om te protesteren tegen deze situatie – en dat lijkt nu te hebben geholpen. Gisteren kondigde de Zwitserse overheid aan dat elk bedrijf met meer dan 100 werknemers moet bijhouden of er sprake is van een loonkloof. Daarmee geldt de regel voor minder dan 1 procent van de Zwitserse bedrijven, maar toch is de impact aanzienlijk: die bedrijven hebben namelijk wel 46 procent van de werkende bevolking in dienst.

Vanaf volgend jaar gaat de regeling in. De door het bedrijf gemaakte loonanalyse wordt onder de loep genomen door een externe auditor, en dat niet alleen: ook het personeel krijgt inzicht in de cijfers. De bedrijven die een loonkloof blijken te hebben, moeten dit proces om de vier jaar herhalen.

Ook in Nederland is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds onderwerp van gesprek. Eerder dit jaar kondigde pensioenuitvoerder APG als eerste bedrijf van Nederland aan zelf de loonkloof tussen vrouwen en mannen te dichten. Daarbij kregen 125 vrouwelijke werknemers een salarisverhoging.

Bron: Reuters


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:41 Warren G & Nate Dogg
regulate warren g & nate dogg
14:38 Nona
forever yours nona
14:34 Van MC Coy
soul cha cha van mc coy
14:27 Leon Bridges
bad bad news leon bridges
14:23 Mezzoforte
garden party (single edit) mezzoforte
14:20 Edsilia Rombley & Numidia
soulmate edsilia rombley & numidia
14:16 Tito Puente
oye como va tito puente
14:13 Pharrell
frontin' pharrell
14:08 Shapeshifters
lola's theme (lola's lounge mix) shapeshifters
14:02 Prince
1999 (album) prince