MUZIEKNIEUWS

Sublime tipt: 10 Nederlandse soulzangeressen

20 mei 2022
Wil je helemaal in de soulsferen raken? Dan zit je bij ons natuurlijk altijd goed. Zeker met ons speciale Sublime Soul online channel dat je kunt luisteren. Daar ontdek je de beste soulmuziek, maar wil je op eigen houtje luisteren naar soulmuziek van eigen bodem? Wij tippen 10 Nederlandse soulzangeressen.

10 goede Nederlandse soulzangeressen

Je zult het misschien niet zeggen, maar aan nedersoul is zeker geen gebrek. Zo zijn er een heleboel goede Nederlandse soulzangeressen. Komen ze!

Kris Berry

De ó zo fijne Kris Berry mag niet in onze lijst ontbreken. Daarom noemen we haar meteen op. De muziek van Kristel de Haak is aangenaam en zet je daarom makkelijk op repeat. Zet zeker eens Hold On op. Of Rocket Man. Allebei van het succesvolle Berry Street uit 2017. Het mooie aan Kris Berry vinden wij ook dat ze zich telkens weer vernieuwt. Zo is het laatste album van de in Curaçao geboren Nederlandse soulzangeres, Raís uit 2020, in het Papiaments opgenomen. Dit album heeft hierdoor meteen een meer Caraïbische stijl. Haar singles Superpower en First time uit 2021 zijn ook zeker het luisteren waard en behoren tot haar nieuwste project NOW, Namelessly Objectifying Wonder.

Ntjam Rosie

Ntjam Rosie hoort ook thuis in dit rijtje. Wij kijken nog altijd met een glimlach terug op haar ijzersterke optreden bij onze Summertime Sessions. In haar muziek zijn haar Kameroense roots goed terug te horen door de ritmische drums en melodieuze teksten in Bulu, haar moedertaal. Op het debuutalbum Atouba uit 2008 bijvoorbeeld. Op het succesvolle At the Back of Beyond uit 2013 kiest ze weer voor een andere koers, waarin je haar liefde voor neo-soul en r&b terughoort. Het fijne Thinkin’ About You is een instant manier om te relaxen. Geen wonder dat dit een veelgedraaide plaat is! Ook haar laatste album Home Cooking was een groot succes en werd begin dit jaar genomineerd voor Best Album bij de Sublime Awards.

Shirma Rouse

Shirma Rouse tourde met haar succesvolle show Shirma Rouse sings Aretha. Daarin stelt ze de legendarische Aretha Franklin verder voor aan het Nederlandse publiek. Haar eigen werk is minder bekend, maar ook zeer de moeite waard om te luisteren. Zet gerust haar album Shout it out Loud eens op om te genieten van haar vocale kwaliteiten.

Sarah-Jane

Wij vinden ook Sarah-Jane een van de betere Nederlandse soulzangeressen. Iets minder bekend misschien, maar dat zegt wat ons betreft niets over haar kwaliteiten en nummers. Falling For You is heerlijk catchy en ook haar live-album in Paradiso met 4 the Culture is genieten. Tijdens het beluisteren van dit live album word je meegenomen in een show vol swingende Surinaamse ritmes maar ook rustige nummers in het Surinaamse Sranang. Kortom: snel haar muziek opzetten, dan ben je supersnel hooked!

Trijntje Oosterhuis

Duizendpoot Trijntje Oosterhuis mag niet ontbreken in ons. Samen met broer Tjeerd zette ze met Total Touch de Nederlandse soul- en r&b muziek wereldwijd op de kaart. Ze tourde twee jaar in de jaren 90 met ‘onze’ Candy Dulfer de wereld over. Haar laatste succes? Het mooie Everchanging Times, opgenomen met het Metropole Orkest. Aanrader: het duet met Gregory Porter, Making Love.

Joya Mooi

Met heerlijke, soulvolle nummers als More Than Ever en My Favourite is Joya Mooi een artiest die je zeker in de gaten moet houden. Met een clubvibe en een rhythm based basis. Kortom: relaxte muziek om bij weg te dromen! Haar grote bereik, fijne stemgeluid en strakke optredens maken haar met recht een talentvolle soulzangeres.

Sabrina Starke

Do For Love, Follow the Sunshine en In the Morning. Het is slechts een greep uit het verrassend rijke en diverse repertoire van Sabrina Starke. De in Suriname geboren zangeres begon in een reggaeband, maar ging daarna al snel de jazz- en soulkant op. Inmiddels heeft ze vier albums met eigen werk én een album als ode aan de nummers van Bill Withers. Haar meest recente single is het opzwepende nummer Paradise met Maikal X is de ideale soundtrack voor de zomer.

Giovanca

Het vrolijke On My Way, het vloeiende How Does It Feel en het pakkende Joyride: Giovanca is met recht een van de beste Nederlandse zangeressen. De Alkmaarse is bij het grote publiek bekend als presentatrice. Maar vergis je niet: haar repertoire is om te genieten. Veel eigen werk, gevarieerde albums en een bijzonder prettige stem. Met inspiratiebronnen zoals Minnie Riperton en Leon Ware steekt Giovanca soulmuziek in een nieuw jasje. Hoog tijd om weer eens op te zetten!

Anouk

Ze staat misschien te boek als rock chick, maar bij de veelzijdige Anouk zijn altijd de soulinvloeden hoorbaar. Het album To Get Her Together is daarvan een goed voorbeeld. Hierop werkte ze samen met andere Nederlandse soulzangeressen, waarvan een aantal ook in deze lijst terug te vinden zijn: Shirma Rouse, Trijntje Oosterhuis, Jennie Lena en Berget Lewis!

Berget Lewis

Berget Lewis is wat ons betreft één van de huidige ‘grande dames’ van de Nederlandse soulmuziek. Met haar krachtige stem weet ze als geen ander om soul klein én groot te maken. Goede demonstraties daarvan zijn haar eigen albums, Berget Lewis en Finally. Ook in talloze samenwerkingen drukt ze haar soulstempel, onder anderen met Edsilia Rombley en Bo Saris.

Altijd luisteren naar de beste Nederlandse soulzangeressen

Er is meer soul van eigen bodem dan je misschien denkt. Klaar om nog meer nieuwe muziek te ontdekken? Luister dan online naar Sublime. Via onze online channels is er altijd wel iets te luisteren dat bij je past. Dé manier om goede nieuwe funk, soul en jazz te ontdekken!

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store