Info
Alle afleveringen
PODCAST

De Sublime Ochtendshow: HitStory met Jaap Brienen

In deze playlist luister je naar bijzondere verhalen achter de muziek!  In 'HitStory' vertelt Sublime DJ Jaap Brienen het verhaal achter een bekende hit. Hoe ontstond het liedje eigenlijk?

Alle afleveringen

HitStory - Aretha Franklin - Think (Blues Brothers Version)

Even terug naar 1979. Twee komieken van het televisieprogramma Saturday Night Live speelden samen het bekende duo The Blues Brothers. Dan Aykroyd en John Belushi, zo heten de mannen. Muzikanten met een hart voor de oude soulsound. 
Eigenlijk willen de twee een film maken waarin hun muzikale helden ook een rol krijgen. 
Dus ze bellen onder meer Ray Charles, James Brown en John Lee Hooker. 
En Dan Aykroyd wil dan ook.. Aretha Franklin. Hij heeft een rol speciaal voor haar schreven, Aretha als serveerster in een soul kitchen diner, terwijl ze 'Think' zou zingen. 

Toen Aretha dat hoorde moest ze heel even nadenken.. Think? Waarom niet haar grootste hit 'Respect?' Jaap Brienen vertelt je het hele verhaal achter Think (Blues Brothers Version)

13 mei6 min

HitStory - Soul II Soul - Back to life

Het was in een studio in London waar de leden van Soul II Soul verbaast te kijken naar hoe ze WEER een stijging hadden van hun 'Keep On Moving' in de hitlijsten. Verbaasd en een beetje onder de indruk moet er ook gewoon gewerkt worden vandaag. Er moet namelijk snel een nieuwe single komen! Een beetje paniek is er wel, want op het album bestaat er eigenlijk geen geschikt liedje meer. Alhoewel, track 9 'Back to Life' heeft wel potentie maar is nog lang niet af...

Jaap Brienen vertelt je het hele verhaal achter de panieksingle die wederom een enorme hit werd voor de leden van Soul || Soul

5 mei6 min

HitStory - Tom Browne - Funkin' for Jamaica

Het was een lange dag voor Tom Brown. De producer vroeg om nog één liedje.
Een "vullertje," er was nog wat ruimte over. Na wat zoeken kwam Tom met een nummer dat hij schreef op de zolder van het huis van zijn ouders. Een liedje over een wijk in New York. Hij bedacht daarbij een flardje van een baslijn, een groove. Uit "de losse pols" maar juist dat liedje, werd uiteindelijk zijn grootste hit! Jaap vertelt je het verhaal achter Funkin' for Jamaica van Tom Browne. 

31 maart6 min

HitStory XXL - Het levensverhaal van Bill Withers

In de dagen na de dood van Bill Withers, 30 maart 2020 maakte Jaap Brienen deze bijzondere uitzending over de man achter 'Lean on Me, Lovely Day & Just the Two of Us.'Dit is het levensverhaal van Bill Withers vertelt aan de hand van zijn muziek. Luister naar deze bijzonder muzikale radiospecial.

 

 

30 maart56 min

HitStory Rick James - Super Freak

Voor de deur van de Record Plant Studio’s in Los Angeles stopt een grote tourbus.
De bus van Rick James. Net terug van een tour, ging hij aan de slag met zijn nieuwe plaat. Niet eerst even naar huis, direct na zijn tour de studio in tot dat de hele plaat af is. Letterlijk! Hij had er een badkamer, een volledig ingerichte slaapkamer en zelfs een jacuzzi! Dit is het verhaal achter Super Freak van Rick James. 

24 maart6 min

HitStory -Jonathan Jeremiah - Happiness

Als jongetje had hij maar 1 droom: Professioneel muziek maken. Van zijn laatste spaarcentjes kocht hij een ticket voor "Het beloofde land" Hij zocht een baantje en speelde 's avonds, avond aan avond op straat. Zijn zoektocht eindigde in mineur. Dat wat hij zich in zijn dromen had voorgesteld bleek er niet te zijn... In een hotel in New York kreeg hij heimwee naar London, naar zijn thuis. Hij schreef zijn gevoelens van hem af. En verdomd, daar zijn wij maar wat blij mee! Dit is het verhaal achter 'Happiness' van Jonathan Jeremiah. 

17 maart5 min

HitStory - Stevie Wonder - Superstition

In het voorjaar van 1971 stond er een nieuwe Stevie Wonder op. Hij kreeg namelijk van Motown alle vrijheden waar hij om vroeg. En dat allemaal omdat ze hem stiekem vooral niet wilde kwijtraken. Die vrijheid zorgde ervoor dat Stevie nu alles zelf kon bepalen en nu ook gebruik kon maken van de inspiratie die hij haalde bij zijn grote voorbeelden waaronder The Rolling Stones. Een compleet herboren en losgeslagen Stevie Wonder bedacht een nieuw liedje, hij besloot ALLES zelf te doen: De Drums, de Clavinet, maar ook de Bas, de percussie en hij zong natuurlijk. Dit is het echte verhaal achter Superstition van Stevie Wonder. 

10 maart6 min

HitStory - Stretch - Why did you do it

Fleetwood Mac was niet bepaald het meest "gezellige bandje." Logistiek moesten ze het een en ander cancelen door ruzies en andere ongemakken. Dus besloot de band onder leiding van Mick Fleetwood een "nieuwe Fleetwood Mac" samen te stellen wat hij later in alle toonaarde zal ontkennen. Dat is voor "de nieuwe Fleetwood Mac" de inspiratiebron voor een liedje. Jaap vertelt je het krankzinnige verhaal achter Stretch in een nieuwe Sublime Ochtendshow HitStory.

3 maart6 min

HitStory - Silk Sonic - Leave the Door Open

Bruno en Anderson zitten samen wat te brainstormen. Hoe tof is het wanneer wij samen een keer de studio in gaan? Het is iets wat ze al een tijd lang tegen elkaar roepen maar ze zijn allebei druk. En dan komt Corona...’ Er is tijd in overvloed, dit is het moment om samen inspiratie op te doen en dus luisteren de twee avonden lang naar de sound of Philadelphia Soul. 

Jaap vertelt je het hele verhaal achter ‘Leave the Door Open’ van Silk Sonic.

24 februari6 min

HitStory - Nina Simone - My baby just cares for me

Het is bijna een perfecte droom: In de 'Midtown Bar & Grill' vlakbij New York speelde een anonieme pianiste de sterren van de hemel. Avond aan avond zat ze daar te spelen en later zelfs ook te zingen. Op een van die avonden veranderde haar leven, dankzij een platenbaas die aan de bar kwam zitten. Jaap verteld je het complete verhaal achter 'My baby just cares for me.' 

3 februari6 min
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store