Info
Alle afleveringen
PODCAST

De Sublime Ochtendshow: HitStory met Jaap Brienen

In deze playlist luister je naar bijzondere verhalen achter de muziek!  In 'HitStory' vertelt Sublime DJ Jaap Brienen het verhaal achter een bekende hit. Hoe ontstond het liedje eigenlijk?

Alle afleveringen

HitStory Beyonce & Jay Z - Crazy in Love

Producer Rich Harrison had een super creatieve dag. Er lag in zijn ogen een dikke hit op de productietafel. Daar was hij van overtuigd. Hij belde vol trots met Beyonce over zijn nieuwste creatie en besloot een afspraak te maken om direct de dag erna samen de studio in te gaan. Die avond besluit hij zijn nieuwste creatie alvast te vieren met een drankje.. Die avond zal hem nog lang heugen... Jaap vertelt je het hele verhaal achter Crazy in Love. 

Vandaag6 min

HitStory - Gangsta's paradise - Coolio

In 'HitStory' vertelt Sublime DJ Jaap Brienen het verhaal achter een bekende hit: "Hoe is het nummer ontstaan, wat is het verhaal erachter en wat zijn de nooit eerder vertelde anekdotes?" Deze aflevering het verhaal achter Gangsta's Paradise van Coolio.

29 september7 min

HitStory - Texas Sun - Leon Bridges & Khruangbin

Hoe kunnen twee totaal verschillende artiesten toch samenkomen? Het gebeurde met Leon Bridges en de band Khruangbin. De een woont in Dallas, de ander woont in Houston. De een zingt, de ander speelt alleen instrumentaal. Hoe komen ze dan toch samen tot het prachtige Texas Sun en wat is de betekenis van deze soulvolle track? Jaap vertelt het je in deze Hitstory.

26 september6 min

HitStory - September - Earth, Wind & Fire

Het is september 1978 en de mannen van Earth Wind & Fire zijn wereldberoemd na een reeks grote hits. Ze werken inmiddels aan nieuw materiaal en ze weten het nu nog niet, maar op deze dag werken ze in de studio aan hun allergrootste hit. Een goede groove als basis van het nummer hadden ze al maar tekst nog niet. Bandleider Maurice White  hulp aan Allee Willis, een jonge tekstschrijver, die hij ontmoet heeft via de vriendin van zijn broer, de bassist van de band.
Maurice vroeg Allee om eens wat teksten voor hem te schrijven. Spirituele teksten. Hoe het nummer verder werd geproduceerd, en wat nu de betekenis is van die ''21st night of september'' vertelt Jaap in een nieuwe Hitstory: September - Earth Wind & Fire.

20 september6 min

HitStory - Lauryn Hill - Doo Wop (That Thing)

Voor Lauryn Hill was 1997 een kanteljaar alles anders, ze was destijds 22 jaar. Haar eerste album verscheen dat jaar.  Jaren daarvoor op middelbare school hoge cijfers voor lol muziekgroep begonnen. Snel werd haar bekendheid groter maar de muziekgroep viel uit elkaar. Later kreeg Lauryn een verhouding met Rohan Marley (de zoon van Bob Marley). Lauryn werd zwanger en volgens haar platenmaatschappij zou dit het einde van haar carrière betekenen maar dit pakte uiteindelijk toch anders uit. Jaap vertelt je het verhaal achter Doo Wop (That Thing) Van Lauryn Hill.

15 september7 min

HitStory - Jamiroquai - When You Gonna Learn

Begin jaren 90 deed ene Jay Kay auditie voor een nieuwe band genaamd The Brand New Heavies, maar dat werd niets. Hij begon maar een eigen band en schreef een liedje aan de hand van het nieuws wat hij zag op televisie. Een vriend van hem bespeelde een zeer bijzonder instrument en werd uitgenodigd in de studio. Dit alles bij elkaar betekende het begin van een glansrijke carrière. Jaap vertelt je het verhaal achter When You Gonna Learn van Jamiroquai. 

9 september6 min

HitStory - Blackstreet Ft. Dr. Dre - No Diggity

Teddy Riley was misschien wel de grootste Swingbeat producer van de jaren 90. Jaap vertelt je in deze HitStory, hoe Grandma's Hands van Bill Withers en een oude remix van LL Cool J het begin vormde voor 'No Diggity.' Toch was niet iedereen even enthousiast over het nummer. Er werd zelfs hulp ingeschakeld van een derde! Jaap vertelt je het hele verhaal achter 'No Diggity' van Blackstreet & Dr. Dre.

2 september7 min

HitStory - George Michael - Outside

Het is inmiddels een zeer bekend verhaal: George Michael werd in 1998 betrapt met een man op een openbaar toilet, waar hij vervolgens werd opgepakt wegens onzedelijke handelingen. Toch begint het verhaal achter de coming out van George Michael al velen jaren eerder in zijn jeugd. Je hoort hoe zijn jeugd grote invloed had op zijn allergrootste geheim. Jaap vertelt je het verhaal achter Outside van George Michael.

21 juli7 min

HitStory - Chic - Le Freak

Wat een bijzondere ontmoeting had moeten worden met Grace Jones, liep met dank aan een vervelende portier uit in een deceptie voor Bernard Edwards & Nile Rodgers. Toch is het die bewuste avond in New York ook het begin van iets moois! Jaap vertelt je het hele verhaal achter Le Freak van Chic! 

14 juli6 min

HitStory - Michael Kiwanuka - Black Man in a White World

Michael Kiwanuka zat in de studio samen met zijn producer en schreef een nummer over zijn afkomst, over hoe hij naar eigen zeggen "het leven voelt." Autobiografisch dus. Toch heeft hij nog wat twijfels over de tekst. Hoewel zijn producer geen enkele twijfel had was Michael bang dat het lied zou worden gezien als discriminerend. 

Hij probeerde snel nog wat dingen uit, om de tekst wat te verzachten: 
I’m a black man and I feel down
I’m a black man in the wrong world

Toch bleef het bij de originele tekst. Waarom, vertelt Jaap je in deze nieuwe HitStory! 

8 juli6 min
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store