MUZIEKNIEUWS

5 iconische Michael Jackson samples

25 juni 2022
Waarschijnlijk weet je ’t nog wel. Waar was jij toen je hoorde dat The King Of Pop was overleden? Geloof het of niet, maar het is vandaag alweer dertien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd kwam te overlijden. Till this day is zijn muziek nog altijd legendary en hoor je zijn nalatenschap dagelijks terug op tv, in films of op de radio. En als het niet zijn eigen klassiekers zijn, dan zijn het wel de succesvolle remakes met herkenbare samples. Benieuwd welke remakes het beluisteren waard zijn? Wij zetten vijf hits met MJ samples voor je op een rij.

R&B-groep SWV bracht in 1993 een debuutalbum uit met als debuutsingle Right Here. Met een herkenbare sample van Michael Jackson’s Human Nature, dat precies tien jaar eerder uitkwam, werd dit nummer een regelrechte hit over de hele wereld. Fun fact: de stem van deze sample lijkt als twee druppels water op die van de enige echte Michael Jackson, maar de adlibs zijn ingezongen door niemand minder dan Pharrell Williams.

Zanger en songwriter Steve Porcaro, ook bekend als toetsenist van de band Toto, schreef Human Nature in 1981 voor Michael Jackson. Het grootste deel van het ritme op de originele plaat wordt ook gespeeld door de leden van Toto. Human Nature kreeg nooit een videoclip, maar werd ondanks dat toch een wereldwijde banger.

Naughty by Nature – O.P.P.

Misschien wel één van de bekendste melodieën van The Jackson Five is de melodie van ABC. Je herkent dit deuntje dan ook uit duizenden als je O.P.P. van hiphop trio Naughty By Nature aanzet. Hoewel het onschuldige liedje ABC simpelweg gaat over de liefde, wordt in O.P.P. gezongen over vreemdgaan.

Omdat de lyrics niet expliciet zijn, werd O.P.P. - wat staat voor Other People’s Property - grijsgedraaid op de radio’s. “Het nummer zou waarschijnlijk geband worden van de radio’s als mensen wisten waar we het eigenlijk écht over hadden”, vertelde lead rapper Treach jaren later in een radio-interview. Maar door de afkorting die verschillende betekenissen kan hebben, werd O.P.P. toch een wereldwijd succes.

LL Cool J feat. Boyz II Men - Hey Lover

Hitsingle The Lady Of My Life werd in 1982 door Michael Jackson uitgebracht op zijn plaat Thriller. Het is één van Michael Jackson’s vele singles die geschreven is door Engelse songwriter Rod Temperton.

Het romantische nummer werd dertien jaar later gesampled door rapper LL Cool J in samenwerking met Boyz II Men. Het resultaat? Een bijna net zo romantisch nummer waarin typische nineties R&B-akkoorden in de mix worden gegooid met rap én dromerige adlibs zoals we van Boyz II Men gewend zijn.

Rihanna – Don’t Stop The Music

Twee jaar voor de dood van Michael Jackson bracht zangeres Rihanna Don’t Stop The Music uit. Dit dansbare nummer bevat dezelfde “ma-ma-ko, ma-ma-sa, ma-ko ma-ko-sa”-vocals zoals je die ook hoort in Wanna Be Startin’ Somethin’ uit 1982. Dit nummer is één van de vier zelfgeschreven singles van MJ op het album Thriller.

Het bekendste deel van Don’t Stop The Music, namelijk het refrein, is een sample van het in 1972 uitgebrachte nummer Soul Makossa, van de Kameroense muzikant Manu Dibango. Een sample van een sample dus! Zowel Michael Jackson als Rihanna is hiervoor aangeklaagd voor plagiaat. Michael Jackson heeft uiteindelijk toegegeven inspiratie te hebben gehaald uit Soul Makossa en heeft een regeling getroffen met Manu Dibango. The rest is history.

Got To Give It Up – Aaliyah feat. Slick Rick

Zet dit nummer aan en je hoort het meteen. De drums van Billie Jean vormen de basis van deze hit. Maar … Billie Jean is niet het enige nummer waar Aaliyah inspiratie vandaan haalde voor deze plaat. De melodie van de vocals zijn namelijk gesampled van Marvin Gaye’s Got To Give It Up.

Billie Jean werd wereldwijd door velen gezien als dé grote doorbraak voor Michael Jackson. Het nummer was onderdeel van het album Thriller en belandde in tientallen landen op nummer één in de charts. Het nummer werd een nóg groter succes toen The King Of Pop met het nummer live begon op te treden en zijn signature dance moves erop losgooide.  

Benieuwd naar de originele tracks?

Heeft deze trip down memory lane je kriebels gegeven om nog meer originele tracks te luisteren? Say no more!  Bij het Sublime hoor je regelmatig Sublime Originals voorbij komen: de écht klassiekers van toen.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store