MUZIEKNIEUWS

Zin in klassiekers? Deze albums worden dit jaar 25 jaar!

9 juni 2022
Time flies! Een heleboel classic albums zijn dit jaar alweer 25 jaar oud. But they haven’t aged a bit! Wat is het geheim van deze albums en wat maakt ze zo tijdloos? Ga met Sublime mee terug in de tijd om erachter te komen.

Soms voel je het direct als een album een klassieker is. En soms … heeft een album wat tijd nodig om je te doen beseffen wat een masterpiece het is. Eén ding is zeker: als we het er 25 jaar na dato nog over hebben, is het album een echte classic. Nieuwsgierig welke topalbums er in 1997 zijn uitgebracht? Wij zetten ze voor je op een rij.

Baduizm van Erykah Badu

Het allereerste soloalbum van Erykah Badu werd uitgebracht in februari 1997 en werd een regelrecht succes. Baduizm markeert daarmee de geboorte van een ware queen of neo-soul. Niet voor niks bekroonden wij dit album al tot één van de beste soul albums aller tijden. Binnen slechts een week waren er bijna 160.000 exemplaren van het album verkocht. Inmiddels staat de teller zelfs op bijna vier miljoen!

Met hits zoals On & On, Appletree en Next Lifetime is het niet gek dat dit debuutalbum van Erykah Badu een jaar later al bekroond werd met een Grammy voor beste R&B-album. Baduizm kreeg wereldwijd lovende reviews, dankzij Badu’s donkere stemgeluid, soulvolle ritmes en soms spirituele teksten. Op dit onovertroffen debuut hoor je invloeden vanuit jazz, soul en boombap.

Sindsdien lijkt het alsof alles wat Erykah Badu daarna deed of aanraakte, veranderde in goud. Zes albums en vier Grammy’s later is ze nog steeds niet weg te denken uit de wereld van neo-soul. En terecht! We love us some Erykah.

My Way van Usher

Je zou het misschien niet zeggen, maar ook My Way van Usher wordt dit najaar 25 jaar oud. De toen 18-jarige Usher was zijn tijd ver vooruit en scoorde hit na hit met onder andere You make me wanna… en Nice & Slow. Dit tweede studioalbum werd gekenmerkt door zwoele slowjams, maar bevat ook zeker uptempo R&B-klassiekers die grijsgedraaid werden in de discotheken. Tot op de dag van vandaag komt hitsingle My Way nog regelmatig voorbij op de nodige R&B- en hiphopfeestjes, dus een echte banger was dit album zeker.

My Way leverde Usher niet alleen een nominatie op voor een Grammy, het werd ook zijn echte doorbraakalbum. Sindsdien heeft Usher vier nummer 1-albums en negen nummer 1-singles uitgebracht. Usher groeide uit tot R&B-icoon waar miljoenen vrouwen voor in de rij staan en wordt niet alleen bewonderd om zijn warme stem, maar ook zeker om zijn dansmoves. En als je goed kijkt, zie én hoor je de invloeden van zijn jeugdidool Michael Jackson terug.

The Velvet Rope van Janet Jackson

Dat Janet Jackson in dit lijstje staat is geen verrassing. Sinds haar debuut in 1982 kwamen bijna al haar albums op nummer 1 terecht. Zo ook haar zesde studioalbum, The Velvet Rope.

Het album dat Janet Jackson in 1993 uitbracht stond vooral in het teken van seksualiteit. Vier jaar later, op The Velvet Rope, deed ze daar nog een schepje bovenop door ook onderwerpen als SM en homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Het album kwam in de Verenigde Staten bijna meteen binnen op nummer 1 en verkocht in totaal 10 miljoen exemplaren.

Wat er te horen valt op The Velvet Rope? Onder andere Got ‘Til It’s Gone, Go Deep, I get Lonely en één van haar all time biggest hits: Together Again. Deze single werd in veel landen zelfs de bestverkochte single van het jaar 1997.

Evolution van Boyz II Men

Een essentieel album als het aankomt op nineties R&B is ongetwijfeld Evolution van Boyz II Men. Dit studioalbum van de vier Amerikaanse heren werd dubbel platina én werd genomineerd voor het beste R&B-album. We weten inmiddels allemaal wie er uiteindelijk met die prijs aan de haal ging …

Hou je van rustige R&B, soulful ballads en invloeden vanuit gospel? Dan is Evolution zeker het (her)beluisteren waard. Thema’s als relaties, gebroken liefde en God staan op dit album centraal. Dit zorgt voor harmonieuze klanken met prachtige ad libs zoals we van Boyz II Men gewend zijn.

EV3 van En Vogue

Het derde album van de Amerikaanse all female groep En Vogue mag ook zeker niet aan deze lijst ontbreken. De dames mixen R&B met jazz en soms zelfs een vleugje rap en hiphop, maar op dit album zijn vooral gevoelige ballads te bewonderen. De grootste hit van het album? Dat is de in 1996 uitgebrachte single Don’t Let Go (Love). Met inmiddels bijna 82 miljoen streams op Spotify is dit nummer echt timeless. Het eigenzinnige stemgeluid van leadzangeres Dawn Robinson herken je uit duizenden en maakte dit nummer extra speciaal. Op veel andere nummers van dit derde studioalbum is Dawn namelijk niet meer te horen. Dit komt omdat zij in 1997 En Vogue verliet en zich aansloot bij R&B groep Lucy Pearl. En Vogue ging vervolgens door als trio.

De echte klassiekers hoor je op Sublime

Zin in een reis terug in de tijd? Bij Sublime luister je al deze 25 jaar oude juweeltjes in de mix met de beste soul, funk en jazznummers van nu. Van smooth slowjams van Boyz II Men tot dansbare R&B van Usher. Radio luisteren op tv zonder beeld? Dat kan ook!

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store