MUZIEKNIEUWS

50 jaar na Stevie’s artist classic run: welke artiesten imponeerden nog meer met een album run?

5 april 2022
Het staat te boek als misschien wel de beste artist classic run: die van Stevie Wonder. Vanaf 1972 bracht hij in vijf jaar tijd vijf meesterwerken uit: Music of My Mind, Talking Books, Innervisions, Fulfillingness’ First Finale en Songs in the Key of Life. Een run waarin Wonder definitief een onuitwisbare stempel drukte op de muziek van zijn generatie. Het riep bij onze redactie een vraag op. Hoe uniek is zo’n album run, waarin artiesten back-to-back goede albums uitbrengen zonder dat daar een jaar tussen zit? Ga mee met ons op ontdekkingsreis om erachter te komen.

Classics die tijdloos zijn. Kun je niet wachten om ze, afgewisseld met ander werk, voorbij te horen komen? Tune dan in en luister live naar Sublime of naar een van onze themazenders. Perfect om classics te horen, maar ook om nieuw werk te ontdekken.

Zo zijn de vier albums die Janet Jackson tussen 1986 en 1997 uitbracht een geweldige runControl (1986), Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814 (1989), janet. (1993) en The Velvet Rope (1997). En ook de eerste serie albums van Alicia Keys zijn echte classics met authentieke soul en R&B: Songs in A Minor (2001), The Diary of Alicia Keys (2003) en As I Am (2007).

Zo zie je maar weer: er zijn meer succesvolle album runs dan je misschien denkt. De runs uit ons blog zijn albums die jaar-na-jaar uitkwamen. Onze handen jeukten om er nog meer artiesten aan toe te voegen met runs waar soms wel een korte periode tussen zat.

Het beste bij Sublime

Dan Miles Davis. Van wie zijn hele muzikale carrière eigenlijk een lange album run is. Hij beleefde een deel van zijn creatieve hoogtijdagen in dezelfde periode als Stevie Wonder en Al Green. Maar vergis je niet: voor die tijd was Davis al jaren vernieuwend. In zijn classic jazz-periode leverde hij in album run-periode van drie jaar vier albums af: Milestones in 1958, Porgy and Bess en Kind of Blue in 1959 en Sketches of Spain in 1960. Critici vinden vooral Milestones met recht een mijlpaal. Een album dat het fundament legt voor Davis’ latere albums. Maar vergis je niet: ook de andere albums zijn baanbrekend. Zoals Porgy and Bess waarmee David samen met Gil Evans een geweldig album neerzette.

Miles Davis

Meer weten over zijn grote successen? Luister naar de HitStory van Jaap Brienen over hoe Let’s Stay Together tot stand kwam.

In dit lijstje kunnen we natuurlijk niet om Al Green heen. De soulzanger leverde in drie jaar tijd vier classics af. In 1971 kwam Al Green Gets Next to You uit, met daarop het prachtige Tired of Being Alone. Het jaar erop, we schrijven 1972, kwamen er zelfs twee klassiekers uit: Let’s Stay Together en I’m Still in Love With You. Een jaar later is Call Me met meerdere hits erop de bekroning van de geweldige album run van Al Green.

Al Green

Eén van de artiesten die zijn absolute stempel drukte op de muziek van de jaren 80 is Prince. Album na album was hij toonaangevend. Vanzelfsprekend met het historische Purple Rain uit 1984. Dit bleek het startschot te zijn voor een album run die tot 1992 (!) duurde. Negen albums in negen jaar, waaronder Parade, natuurlijk het geweldige Sign o’ the Times en Graffiti Bridge.

Prince

De run van Stevie Wonder is een lange. In vijf jaar tijd bracht hij vijf classics uit. Ondenkbaar, vandaag de dag. Toch komt Alicia Keys een heel eind. In 2020 bracht ze ‘Alicia’ uit, waar in 2021 het monsteralbum ‘Keys’ op volgde: 26 nummers van bij elkaar ruim anderhalf uur. Beide albums ontvingen bovengemiddelde recensies. En het geeft Alicia Keys herself meer dan genoeg keuze voor haar setlist op North Sea Jazz 2022.

Alicia Keys met ‘Alicia’ en ‘Keys’

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store