MUZIEKNIEUWS

De beste soulalbums ooit (volgens onze redactie!)

13 april 2022
Wat zijn de beste soulalbums ooit? Onze redactie waagt zich aan een top 10. Check snel of je favoriet er ook tussen staat!

Onze 10 beste soulalbums ooit

Smaken verschillen. En natuurlijk heeft elke soulliefhebber weer een ander lijstje met beste soulalbums. Toch durven we het aan. Check snel onze tien favorieten, in willekeurige volgorde.

Stevie Wonder - Songs in the Key of Life

In onze lijst met tien beste soulalbums mag Stevie Wonder niet ontbreken. Zijn beste album? Wat ons betreft Songs in the Key of Life uit 1976, met daarop onder andere Isn’t She Lovely. Het album is de fenomenale afsluiter van zijn legendarische artist classic run. Songs in the Key of Life is met recht een langspeelplaat, met een duur van bijna een uur en drie kwartier. AllMusic merkt daarover op: “De plaat bevat bijna een geheel album dat over liefde en relaties gaat, met daarnaast nóg een geheel album over sociale misstanden en spiritualiteit.” Dit album is mede hierdoor een van de beste soulalbums. Juist omdat Stevie Wonder zoveel te zeggen heeft.

Amy Winehouse - Back to Black

Ook deze modern classic uit 2006 is wat ons betreft één van de beste soulalbums ooit. Met Back to Black onderstreepte Amy Winehouse nog maar eens dat ze dé soulzangeres van haar generatie was. Met haar unieke sound, rake teksten én succesvolle samenwerking met producer Mark Ronson was Back to Black direct na zijn release al een succes. Winehouse en Ronson stuwden elkaar tijdens het productieproces tot creatieve hoogtepunten. Zo zag Ronson tijdens een gesprek met Winehouse een rake tekst, toen ze hem vertelde: “You know they tried to make me go to rehab, and I told them, no, no, no”.

Michael Jackson - Off the Wall

Iedereen weet hoe veelzijdig The King of Pop was. Michael Jackson experimenteerde succesvol met meerdere genres. Met Off the Wall leverde hij in 1979 in onze ogen een van de beste soulalbums ooit af. Het album met hits als Don’t Stop ‘Til You Get Enough en Rock with You doorstaat moeiteloos de tand des tijds. Voor Off the Wall werkte MJ samen met heel wat grote namen. Zo schreef Paul McCartney het nummer Girlfriend en stond Stevie Wonder aan de basis van I Can’t Help It. Producent van dienst? Niemand minder dan Quincy Jones. Off the Wall was het startsein voor een samenwerking van negen jaar, als opmaat naar het legendarische Thriller dat in 1982 uitkwam.

Alicia Keys - Songs In A Minor

Wát een debuutplaat! Met Songs in A Minor stal een twintigjarige Alicia Keys in 2001 direct de show. Niet verwonderlijk, want het talent van Keys staat natuurlijk als een paal boven water. En in Songs in A Minor zat jaren werk. Keys schreef de eerste nummers van het album al op haar vijftiende, in 1994. De eerste opnames vonden plaats in 1998 en uiteindelijk kwam het album op haar twintigste uit. Het resultaat? Meerdere Grammy’s en wat ons betreft een eretitel voor een van de beste soulalbums ooit. En het mooie is: binnenkort staat Alicia Keys op North Sea Jazz 2022 en zijn er ongetwijfeld pareltjes van Songs in A Minor te horen!

Aretha Franklin - Aretha Now

Aretha Franklin mag niet in deze lijst ontbreken. Alleen: wat is haar beste soulalbum? Een dilemma! Het leidde tot een flinke discussie op onze redactie, maar uiteindelijk kunnen we niet om Aretha Now heen. Deze plaat uit 1968 barst van de energie, met nummers als Think en I Say a Little Prayer. Onder andere Burt Bacharach, Sam Cooke, Isaac Hayes en Jimmy Cliff werkten mee aan het album, dat wat ons betreft hét voorbeeld is van fenomenale southern soul.

Marvin Gaye - What’s Going On

Zeg je soul, dan zeg je natuurlijk Marvin Gaye. Zijn defining album is wat ons betreft What’s Going On uit 1971. Gaye combineert geweldige arrangementen met sterke teksten waarin hij zijn zorgen uit over sociale en politieke problematiek van het Amerika van begin jaren 70. Een reactie op politiegeweld. Absolute blikvanger van What’s Going On is de gelijknamige single, maar ingetogen nummers als Wholy Holy zijn ook prachtplaten. Wist je dat Rolling Stone What’s Gong On zelfs het beste album ooit gemaakt vindt?

Curtis Mayfield – Curtis

Het debuutalbum van Curtis Mayfield is meteen een van zijn beste werken. In onze ogen hoort ook Curtis in het rijtje thuis van beste soulalbums ooit. Het is zijn eerste werk nadat hij The Impressions verliet. Met Curtis uit 1970 sloeg hij direct een andere richting in. Minder pop, meer psychedelische soul. Opzwepend, met Move on Up (met een geweldige percussiepartij van Henry Gibson) en soms ingetogen. Bijvoorbeeld met The Makings of You.

D’Angelo – Voodoo

Veel albums brengt D’Angelo niet uit, maar als hij het doet? Dan zijn ze raak ook. Voodoo uit 2000 volgde vijf jaar na zijn debuutalbum. Michael Archer neemt zijn tijd en dat is terug te horen aan het resultaat. Aan Voodoo ging een writer’s block vooraf. Toen hij de smaak weer te pakken had, ging het snel. En was het resultaat daar. Met experimentele soulmuziek met de nadruk op de groove en beats die je dwingen tot bewegen. Voodoo liet je direct smaken naar meer. En wat deed D’Angelo? Die kwam veertien jaar later pas met een vervolg. Ondertussen doorstond Voodoo met verve de tand des tijds.

Bill Withers - Just As I Am

De jaren 70 was een geweldige kraamkamer voor soulalbums. Het was de tijd dat Bill Withers een onuitwisbare indruk achterliet. Zeker met zijn debuutalbum uit 1971, Just as I Am, met daarop natuurlijk het onvergetelijke Ain’t No Sunshine, maar ook een prachtige cover van Let it Be. Bijzonder is dat Withers een mooie balans tussen soul en folk weet te vinden in het album. Daarvoor deed hij een beroep op de besten uit die business, zoals Stephen Stills.

Erykah Badu - Baduizm

Wij hopen ontzettend dat Erykah Badu voor haar setlist op het aankomende North Sea Jazz Festival gaat putten uit haar album Baduizm uit 1997. Het is ongelooflijk dat dit album alweer 25 jaar oud is. Tijdloos. Toen al, omdat Badu voor Baduizm teruggreep op soulmuziek uit de jaren 70. On & On is de onvergetelijke blikvanger van dit geweldige soulalbum. Other Side of the Game werd geproduceerd met behulp van The Roots. Het resultaat? Historisch. Beseft ook Rolling Stone, dat Baduizm in zijn lijst met 500 beste albums ooit op de 89e plaats zet.

Altijd de beste soul luisteren?

Heb je na deze top 10 beste soulalbums he-le-maal de smaak te pakken? Have WE got news for you: naast onze reguliere zender hebben we ook allemaal themazenders voor je. Zo kun je online de beste soulmuziek luisteren via Sublime Soul.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store