MUZIEKNIEUWS

Marvin Gaye drie keer in de top 10 van de Sublime Soul Top 1000 van 2023

14 april 2023
De derde editie van de Sublime Soul Top 1000 met de allerbeste soul en neo-soul nummers, gekozen door de luisteraars, is van 14 t/m 21 april te horen bij Sublime. De presentatie is in handen van Angelique Houtveen, One’sy Muller, Jaap Brienen en John Williams.

Classic artiesten en zwoele klanken

In de top 100 van de totale lijst zijn het vooral de legendarische zangers en zangeressen van de laatste 50 jaar die de lijst met veel bezielende klanken kleur geven, zoals de Queen of Soul Aretha Franklin, de First Lady of Neo-soul Erykah Badu, de Godfather of Soul James Brown en de Prince of Soul Marvin Gaye. Zwoel doet het goed in de top 10. Erykah Badu staat namelijk met haar live versie van Tyrone op de derde plek en op plek 2 staat Leave The Door Open van Silk Sonic. Marvin Gaye staat dit jaar zelfs drie keer in de top 10 met op nummer 1 What’s Going On. Maar ook zijn Let’s Get It On (10) en Sexual Healing (5) zijn soepel de top 10 ingegleden.

Marvin Gaye's What’s Going On

Er is al veel gezegd en geschreven over deze klassieker, afkomstig van het net zo klassieke gelijknamige album. Toen What’s Going On in 1971 uitkwam, sloeg het in als een bom. Maatschappelijk relevant, inhoudelijk sterk, muzikaal ongeëvenaard en swingend als nooit tevoren. Gaye wist samen met studioband The Funk Brothers (het geheime wapen van Motown) een album op te nemen dat zijn tijd vatte als geen ander. En niet alleen die tijd. Nog steeds zijn de onderwerpen op het album (helaas) relevant. De lead single, de nummer 1 van de Sublime Soul Top 1000 2023, laat dat nog altijd zien. Dit is muziek die je voelt van je kruin tot je tenen, maar vergis je niet in Marvin’s zoetgevooisde stem of soepele timbre, dit is, nog altijd, een uiterst urgente boodschap.

Fun Facts

Dit jaar is de hofleverancier van de lijst Stevie Wonder, die met 29 nummers in de Sublime Soul Top 1000 staat, waarvan zijn hoogste notering op 24 staat, Higher Ground. Hij wordt gevolgd door Michael Jackson (25), Prince (21), Aretha Franklin (18) en Earth Wind & Fire (18).

Hoogst genoteerde Nederlandse nummer is Father & Friend van Alain Clark op plek 29, dat hij samen met zijn vader opnam in 2008.

De complete Sublime Soul Top 1000 van 2023

Wil jij weten waar jouw nummers zijn geëindigd? Check hier dan de volledige lijst.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store