MUZIEKNIEUWS

5 Tips voor de Sublime Soul Top 1000

8 april 2023
Het is april, en dat betekent dat we met zijn allen weer aan de meest soulvolle lijst van Nederland aan het bouwen zijn. Zwoele melodieën, opzwepende ritmes en hier en daar een zweterige uithaal zorgen samen voor 1000 nummers die de absolute neus van de zalm in de soulmuziek vertegenwoordigen. Om je op gang te helpen hebben we hier een aantal soul heroes van vroeger en nu verzameld uit de vorige editie als tip voor de Sublime Soul Top 1000.

Marvin Gaye - What’s Going On

Amper een week na zijn geboorte- en sterfdag (2 april 1939 - 1 april 1984) beginnen we natuurlijk met de lijstaanvoerder van vorig jaar: Marvin Gaye. Zo’n beetje alles is al gezegd en geschreven over deze klassieker, afkomstig van het net zo klassieke gelijknamige album. Toen What’s Going On in 1971 uitkwam, sloeg het in als een bom. Maatschappelijk relevant, inhoudelijk sterk, muzikaal ongeëvenaard en swingend als nooit tevoren. Gaye wist samen met studioband The Funk Brothers (het geheime wapen van Motown) een album op te nemen dat zijn tijd vatte als geen ander. En niet alleen die tijd. Nog steeds zijn de onderwerpen op het album (helaas) relevant. De lead single, de nummer 1 van de Sublime Soul Top 1000 2022, laat dat nog altijd zien. Dit is muziek die je voelt van je kruin tot je tenen, maar vergis je niet in Marvin’s zoetgevooisde stem of soepele timbre, dit is, nog altijd, een uiterst urgente boodschap.

Silk Sonic - Leave The Door Open

Waar Marvin eind jaren zestig de hitlijsten beklom met Tammi Terrell (You're All I Need to Get By, Ain’t No Mountain High Enough) verschijnen er bijna zes decennia later twee andere supersterren samen op het toneel. Zelden was een bandnaam zo representatief voor het geluid dat ze voortbrengen: Silk Sonic is as smooth as silk, en het zorgde ervoor dat ze vorig jaar de hoogst genoteerde “nieuwe” naam in de Soul Top 1000 waren. Wat begon als een uit de hand gelopen grap van supersterren Bruno Mars en Anderson .Paak. werd een van de beste soulalbums van de afgelopen jaren met meerdere Grammy’s. Mars en .Paak. werkten voor het eerst samen in 2017 toen ze mee mochten werken met living legend Nile Rodgers (ook meerdere noteringen in de Soul Top 1000 vorig jaar) aan het Chic album It’s About Time, en die samenwerking beviel zo goed dat ze besloten de handen ineen te slaan. Op het album An Evening With Silk Sonic uit 2021, kruipen de twee in de huid van de (foute) gladde soulzangers van weleer. Het album bevat samenwerkingen met bassvirtuozen Thundercat en Bootsy Collins (Parliament/Funkadelic) en Soul Top 1000-hits als Smokin’ Out The Window, Skate, Love’s Train en, natuurlijk, Leave The Door Open. De teller op Spotify staat inmiddels al op ruim een miljard plays en vorig jaar stond het nummer op 3 in de lijst. Benieuwd waar het duo dit jaar heen glijdt.

Earth, Wind & Fire - Fantasy

Hoewel bij Silk Sonic zeker alle elementen bij elkaar lijken te komen, hebben ze met hun ene album vergeleken met EWF natuurlijk nog wel wat te bewijzen. De groep heeft inmiddels 21 albums uitgebracht en is met 19 nummers in de Soul Top 1000 de meest prominente aanwezigen in de lijst. En dat is niet voor niks. Toen Maurice White, drummer extraordinaire, de groep startte in 1970 had hij al een leven als sessiemuzikant en drummer in the Ramsey Lewis Trio op zitten. Samen met broers Verdine en Fred en Philip Bailey, vormt Maurice de kern van Earth, Wind & Fire en staan ze garant voor hit na hit, swing na swing. Hun grootste hits zijn natuurlijk September, Let’s Groove, Boogie Wonderland en After The Love Is Gone, allen gegarandeerde dansvloerknallers. Dat Fantasy vorig jaar zo hoog (16) op de lijst stond was daarom enigszins verrassend, maar het is net zo min een geheim dat Fantasy een van hun mooiste nummers is. Dat zit hem (net als bij hun andere nummers) in de strakke band, geweldige compositie en euforische blazers, maar nog meer dan bij andere nummers is er bij Fantasy een hoofdrol voor Philip Bailey, die met zijn kopstem de fantasie tot leven laat komen. Iedere EWF fan kent het nummer door en door, maar je moet van goede huize komen wil je het nummer foutloos mee kunnen zingen. Kijk maar eens naar deze live-versie in Tokio uit 2000, met prachtige piano intro van Morris Pleasure en Philip Bailey in absolute topvorm.

Little Simz - Woman (met Cleo Sol)

Een jonge naam in de lijst die dit jaar zeker niet mag ontbreken is Little Simz. In dit geval met geweldige vocalen van de eveneens Britse Cleo Sol. Little Simz brak in 2021 definitief door met haar album Sometimes I Might Be Introvert, een persoonlijk en sterk rapalbum waarvoor ze de prestigieuze Mercury Prize won. Het is ook dat album dat deze track voortbracht, een female empowerment anthem geproduceerd door de geweldenaar Inflo. Nou zegt die naam je misschien niets, maar als we vertellen dat Inflo ook verantwoordelijk is voor de producties van SAULT (vorig jaar op de lijst met Free en Wildfires), het laatste album van Michael Kiwanuka (waarvan Solid Ground één van zijn acht noteringen is) en drie tracks op het laatste Adele album (Woman Like Me, Hold On, Love Is A Game) dan weet je meteen dat je goed zit. Dat Cleo Sol dan ook nog eens de leadzangeres van SAULT is maakt de cirkel weer helemaal rond en hopelijk extra duidelijk dat deze women hoog op de lijst horen te staan.

Sabrina Starke - Paradise (met Maikal X)

En what about ons kleine kikkerlandje dan? Nou, hier kunnen we er natuurlijk ook wat van. De lijst had vorig jaar een aantal mooie platen van Nederlandse bodem met Bo Saris, Giovanca en Alain Clark, maar ook Sabrina Starke sierde de lijst met twee plaatsen. De Rotterdamse draait natuurlijk al jaren mee, en heeft een roerige tijd achter de rug waarin ze behandeld werd voor borstkanker. Eind vorig jaar kwam ze terug met haar Live EP Our Time Our Music en toonde dat ze (nog altijd) ongekend in vorm is. En won voor deze bijzondere EP onlangs de Sublime Award voor Best Album. Op de single van die EP, Paradise, werkt ze samen met Maikal X en als die stem je bekend in de oren klinkt dan helpen de woorden “Love left me with a hangover” je misschien op weg. In de jaren negentig scoorde hij met Postmen hit na hit, en op Paradise laat hij horen aan Sabrina gewaagd te zijn. Een mooie nieuwe binnenkomer op de lijst? Wat ons betreft wel.

Stemmen voor de Soul Top 1000 kan nog tot en met 12 april.

Dit artikel is geschreven door Mikel van den Boogaard.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store