NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Sterkere dijken, meer ooievaren en nieuwe gebaren

25 augustus
Hierbij de positieve ontwikkelingen uit eigen land met onder andere: de Nederlandse gebarentaal wordt uitgebreid met vijf nieuwe gebaren, verrassend sterkere dijken dan gedacht, Apeldoorn introduceert een hartverwarmend initiatief en de voedselbank Dronten lanceert statiegeldactie voor dubbel effect.
Gebaren voor klimaat: Uitbreiding van Nederlandse gebarentaal

Er komen vijf nieuwe gebaren bij in de Nederlandse gebarentaal, wat het voor mensen met gehoorbeperkingen makkelijker maakt om mee te doen aan gesprekken over het klimaat, meldt NU.nl. Eén van deze nieuwe gebaren staat voor "stikstof". En er zijn nog vier andere termen die aan de gebarentaal worden toegevoegd, hoewel de exacte introductiedatum nog niet bekend is.

Onverwacht sterke dijken leidt tot besparingen en verbeterde bescherming

Het blijkt dat zwakkere dijken met hoogwater langer standhouden dan gedacht, volgens RTV Oost. Na een proef in Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta ontdekt dat tientallen andere dijken, die eerder afgekeurd waren vanwege druk van het grondwater, sterker zijn dan verwacht. Dit is niet alleen goed om overstromingen te voorkomen, maar het kan ook een besparing van wel honderd miljoen euro opleveren.

Koffie en thee delen: Een warm gebaar in Apeldoorn

Omroep Gelderland bericht dat je in Apeldoorn nu niet alleen je eigen drankje kunt bestellen, maar ook een kopje koffie of thee kunt doneren. Bij het afrekenen van je eigen consumptie in het stadscentrum, krijg je de kans om ook voor iemand anders te betalen. De Welzijnsorganisatie de Kap zorgt ervoor dat mensen die het financieel moeilijker hebben, worden uitgenodigd voor een gratis drankje.

Onderwijs mijlpaal in Cambodja: Middelbare scholen bloeien op

Volgens de World Bank kan Cambodja trots zijn op een succesvol project dat tot doel had het middelbare schoolonderwijs te verbeteren. In de afgelopen vijf jaar hebben bijna een half miljoen studenten de voordelen hiervan ervaren. Bovendien zijn er dertig nieuwe scholen gebouwd, bijna driehonderd onderwijsfaciliteiten toegevoegd en hebben bijna drieduizend onderwijsdeskundigen hun kwalificaties verbeterd.

Toename aantal ooievaars: Kunstnesten niet meer nodig in Nederland

Het gaat bijzonder goed met de ooievaarspopulatie in Nederland, zelfs zo goed dat de kunstnesten en hoge palen waarop ze hun nesten bouwen overbodig zijn geworden. Vogelbescherming Nederland en STORK, een kennisorganisatie voor ooievaars, hebben dit bekendgemaakt. In de jaren zestig was de ooievaar bijna uitgestorven in ons land, maar dankzij een fokprogramma is het tij gekeerd. Het aantal broedparen bedraagt momenteel ongeveer 1.600.

Voedselbank Dronten: Statiegeldinzameling met dubbele win

Voedselbank Dronten lanceert een initiatief om lege blikjes en flesjes met statiegeld in te zamelen, schrijft Omroep Flevoland. Op het treinstation en bij drie tankstations zijn speciale bakken geplaatst waar mensen hun flesjes en blikjes kunnen deponeren. Dit heeft niet alleen voordelen voor de voedselbank, die op deze manier extra inkomsten genereert, maar heeft ook als doel om zwerfvuil te verminderen. 

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store