NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Lissabon maakt OV gratis voor jong en oud & meer Nieuws van de Vooruitgang

11 mei 2022
Gratis openbaar vervoer voor jong en oud in Lissabon, boeren die kievitsnesten beschermen en verhalen voorlezen in gebarentaal: dit is een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Lissabon maakt OV gratis voor jongeren en ouderen

De Portugese hoofdstad Lissabon maakt het openbaar vervoer in de stad gratis voor jongeren en ouderen. De maatregel geldt voor inwoners tot 18 jaar en ouder dan 65 jaar, meldt Reuters. Ook studenten onder de 23 jaar hoeven niet meer te betalen voor de trein of bus. 

Door het OV voor veel mensen gratis te maken, wil Lissabon de CO2-uitstoot in de stad omlaag brengen. olgens de burgemeester biedt de maatregel mensen met een lager inkomen financiële steun nu de brandstofprijzen steeds hoger worden.

Volgens de burgemeester van de hoofdstad, Carlos Moedas, biedt de maatregel mensen met een lager inkomen daarnaast financiële steun nu de brandstofprijzen steeds hoger worden.

Boeren beschermen kievitsnesten met drones

Op het boerenland in de Eemvallei in Utrecht hebben kieviten een plekje gevonden voor hun nest.
Een collectief van boeren zet drones in om te voorkomen dat kievitsnesten in grasmaaiers belanden.
Dat meldt RTV Utrecht. 

Warmtecamera’s op de drones kunnen de nesten detecteren. Op 50 meter hoogte meet het apparaat een temperatuurverschil van 0,10 graden.

Als de drone een nest lijkt te hebben gevonden, gaat een vrijwilliger kijken. Het systeem werkt, want het Eemland is het enige gebied waar het aantal kieviten en grutto’s toeneemt. Door te zoeken met drones hoopt het collectief ook meer jongeren als vrijwilliger te werven. 

Britse actrice leest kinderen voor in gebarentaal 

In het Verenigd Koninkrijk worden verhaaltjes voor het slapengaan voor kinderen uitgezonden op tv in gebarentaal. Dat meldt The Guardian.

De actrice Rose Ayling-Ellis is de eerste bekende dove vrouw in het land die de verhalen gaat uitdragen in gebarentaal.

Ayling-Ellis voerde de afgelopen jaren ook actie om de Britse gebarentaal te erkennen als officiële taal. En met succes: eind vorige maand is dat gebeurd in Engeland en Wales. Hierdoor kan de dovengemeenschap nu meer rechten opeisen, zoals het aanvragen van een tolk voor een doktersbezoek.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store