Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 7 juni 2021.
Nu het Australische Melbourne in lockdown is na een nieuwe corona-uitbraak, hebben medewerkers van teststraten het druk - en veel mensen die zich laten testen zijn bezorgd. Maar een nieuwe Instagram-pagina is voor iedereen lichtpuntje, zo is te zien in een video van de BBC.
Medewerkers van de teststraat kwamen erachter dat veel mensen hun hond meenemen naar de afspraak. Die zit dan op de bijrijdersstoel te wachten tot z'n baasje is getest. De medewerkers besloten de honden op de foto te zetten en de plaatjes te delen op een speciaal account: Swab Dogs of Insta.
De pagina heeft al meer dan 11.000 volgers en krijgt veel positieve reacties. De medewerkers van de teststraat moedigen andere mensen aan om hun hond mee te nemen naar de afspraak. Dat maakt het leuker en minder spannend, zeggen ze.
Overigens gaat het met de besmettingscijfers in Melbourne alweer de goede kant op: voor later deze week zijn er versoepelingen aangekondigd.
In het Zuid-Engelse Cornwall zijn plannen om het diepste zwembad ter wereld te maken: een bad van 50 meter diep. Het is niet bedoeld om in te zwemmen, maar voor onderzoek naar onder meer diepzee-robots en om astronauten te trainen. Het gaat om een initiatief van het privaat gefinancierde bedrijf Blue Abyss, zo meldt CNN.
Engelse politici zijn enthousiast, ook omdat het project veel banen oplevert. Blue Abyss wil dat ook scholieren en studenten het onderzoekscentrum kunnen bezoeken. De bouwplannen moeten nog wel officieel worden goedgekeurd.
Het Abe Lenstra stadion in Heerenveen krijgt een nieuwe grasmat. Het oude speelveld is alvast op een creatieve manier gerecycled: de club heeft het verdeeld over 750 bloempotten. Dat meldt Omroep Friesland.
Fans en sponsoren konden gisteren een pot met een stukje grasmat komen ophalen bij de middenstip. De club kreeg veel mooie reacties op de actie.
Een instituut in Amsterdam ontwikkelt slimme avatars die geschreven tekst kunnen omzetten in gebarentaal. Dat meldt de Volkskrant.
Het project staat nog in de kinderschoenen, maar het plan is dat de avatars in de toekomst bijvoorbeeld te zien zijn op treinstations om omroepen van de NS te vertalen. Volgens de bedenkers zou van Institute for Logic, Language and Computation kan dit ook helpen om de Nederlandse Gebarentaal beter zichtbaar te maken in de openbare ruimte.
Onderzoeker Deaf Studies Maartje de Meulder is niet betrokken bij het onderzoek. Zij denkt dat het project kansen biedt, maar ze waarschuwt er ook voor om het menselijke aspect in het oog te houden. Want het is niet wenselijk dat avatars in de toekomst alle vertalingen doen, zegt ze tegen de krant.
Een busbedrijf in het Schotse Glasgow gaat het grootste laadstation van het Verenigd Koninkrijk bouwen: 160 oplaadpunten komen er te staan. De komende twee jaar wordt de helft van de bussen van het bedrijf elektrisch, zo meldt de BBC.
Het afgelopen jaar testte het bedrijf al twee elektrische bussen in de stad en die vielen in de smaak bij passagiers, zegt een van de chauffeurs. Ze zijn namelijk een stuk stiller dan dieselbussen. Bovendien remmen en rijden ze soepeler, omdat je de wisseling van versnelling niet voelt.
"Autoland Amerika ziet de fiets eindelijk als alternatief", kopt het FD. Volgens de krant werd fietsen in de VS lange tijd gezien als sport, of iets voor kinderen. Maar dat is aan het veranderen.
Grote steden zetten vaker in op veilige en aantrekkelijke fietsroutes. Atlanta bijvoorbeeld wil het aantal fietspaden voor eind volgend jaar hebben verdrievoudigd.
Wat ook helpt is dat de e-bike in de VS in opkomst is. Daar kun je ook tijdens warm weer makkelijk de heuvels mee trotseren.
Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.