NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Zeeland gaat excuses voor het slavernijverleden aanbieden

16 juni
Deze keer in het weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang: Provincie Zeeland biedt excuses aan voor slavernij verleden, wat was er eerst de kip of het ei, de Nederlandse regering gaat zo’n tweehonderd miljoen extra investeren in twintig uitdagende wijken en we stoten met z'n allen steeds minder CO2 uit in Nederland.

Zeeland gaat excuses voor het slavernijverleden aanbieden

De provincie Zeeland gaat op 1 juli excuses maken voor het slavernijverleden. In april drong de Vlissingse gemeenteraad daarop aan. Zeeland liet naar aanleiding van de maatschappelijke discussie onderzoek doen naar het slavernijverleden. Dat concludeerde dat het huidige provinciale bestuur op historische gronden de morele erfenis draagt van het Zeeuwse bestuur van toen, ook al is er niemand persoonlijk schuldig.

De Nederlandse regering gaat zo’n tweehonderd miljoen extra investeren in 20 “uitdagende” wijken

Dat komt boven op de 900 miljoen die al beschikbaar was. Het extra geld wordt gebruikt voor onderwijs en armoedebestrijding. De wijken liggen onder meer in Rotterdam Zuid, Arnhem Oost en Amsterdam Nieuw-West. Zo hoopt het kabinet de criminaliteit in deze wijken terug te dringen, de gezondheid van haar bewoners te verbeteren en de leefbaarheid te vergroten. Bron: ANP

Wat was er eerder: de kip of het ei?

Wetenschappers hebben eindelijk een antwoord op die vraag: het ei kwam later! Dat meldt Scientias.nl deze week. In het onderzoek werd er gekeken naar amnioten, een grote groep van gewervelde dieren. Die blijken hun jongen in eerste instantie te hebben gebaard, later ontwikkelden ze pas de mogelijkheid om eieren te leggen. Vanaf toen wisselden ze de twee manieren af, al naar gelang de omstandigheden. Dus eerst de kip, dan het ei!

We stoten met zijn allen steeds minder CO2 uit in Nederland

Het aantal broeikasgassen daalde in het eerste kwartaal van 2023 met zo’n vier procent ten opzichte van het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt vooral door een lager gasverbruik. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen wereldwijd gestegen. En dus zetten veel Nederlanders hun thermostaat een graadje lager en werd met name in de glastuinbouw veel minder gestookt.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store