MUZIEKNIEUWS

7X geniale instrumentale live optredens

7 juni 2021
Soms kijk je naar optredens waarvan je denkt: hier moet het woord 'virtuoos' ontstaan zijn. Multi-instrumentalisten en vocalisten die niet van deze aarde lijken. Sit back and enjoy the show!

1. Sunshine, I Can Fly - Raul Midón

Wat Raul doet met ritmisch gitaarspel en a capella klanken is al indrukwekkend genoeg. Maar als je weet dat hij blind is, wordt het helemaal ongelofelijk. De uit New Mexico afkomstige zanger en songwriter kan onder meer een trompet imiteren met de mond en zet met zijn muzikale skills in zijn eentje een compleet orkest neer.

2. First Circle - Pat Metheny & Het Metropole Orkest

Laat je niet afschrikken door de afgeragde trui en het ongekamde haar van Pat Metheny. Waarschijnlijk was hij te druk met zijn vingervlugge solo's om zich druk te maken over zijn voorkomen. Dit optreden uit 2003 op het North Sea Jazz festival samen met het Metropool Orkest is inmiddels legendarisch. Het enige wat we kunnen zeggen is: kijk, verwonder en geniet van de kippenvel.

3. Love me or Leave me - Nina Simone (meets Bach)

Als jonge muzikant ambieerde Nina Simone een carrière als klassiek pianist. Ze ging naar Juilliard in New York en deed auditie om in aanmerking te komen voor een beurs voor Philadephia's Curtis Instituut. Ondanks een goede auditie, werd ze geweigerd. Later zei Simone hierover dat er sprake was van raciale profilering.

Haar klassieke achtergrond scheen soms op grandioze wijze door in haar jazzy optredens. Zoals hier: midden in Love Me Or Leave Me fietst ze er moeiteloos een fuga in C majeur van Bach erdoorheen.

4. Samba Pa Ti - Santana

Dit instrumentale nummer schreef Carlos Santana op een zondagmiddag tijdens een tour door Europa. Hij had een jetlag, keek uit het raam van zijn hotel en zag een dronken man op straat lopen met een saxofoon en een fles drank in zijn hand. De man worstelde zichtbaar met de keuze wat hij aan zijn mond moest zetten, de fles of het instrument. Het inspireerde Santana zodanig dat hij in een keer het nummer Samba Pa Ti op papier zette.

Een rondje op Youtube en je vindt oneindig veel gitaristen die het nummer naspelen, maar niemand geeft je dat speciale gevoel dat deze samba alleen voor jou wordt gespeeld, als Santana.

5. Lavish Lullaby - Masego

De naam van de Jamaicaans-Amerikaanse muzikant Masego betekent 'gezegend'. We kunnen met zekerheid stellen dat hij gezegend is met een bak muzikaliteit. Masego heeft zelfs een eigen naam bedacht voor zijn stijl: Trap House Jazz. Terecht als je live in je eentje een complete muzikale set en zang uit je mouw kunt schudden.

6. Red & Black Light - Ibrahim Maalouf

Dit optreden van Ibrahim Maalouf is al bijna vier miljoen keer bekeken. Als je het ziet, begrijp je waarom concerten soms als een religieuze ervaring worden omschreven. Het is alsof de zaal en Maalouf een zijn. Door de intieme registratie, kan jij je er nu ook nog in verliezen.

7. Trombone Shorty

Of het mooi is, dat valt te betwijfelen. Maar knap is het zeker. Door een techniek die bekendstaat als circulaire ademhaling, weet de trompettist Trombone Shorty tussen 2:30 en 5:00 onafgebroken te spelen. Je gelooft je ogen niet!

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store