NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Belangrijke successen; Hartdonatie, warmtepompen en cyberveiligheid

1 september
Een aantal opvallende gebeurtenissen in de wereld van afgelopen week: De introductie van de 'heart-in-a-box'-technologie stabiliseerde de wachtlijst voor donorharten. Er was een inhaalslag in warmtepompinstallaties, terwijl de Sociaal-Economische Raad opriep tot voortgang in arbeids- en klimaatbeleid. Autoriteiten wereldwijd schakelden het beruchte Qakbot-botnet uit, en oude perenbomen creëren bruisend zeeleven in de Waddenzee. Bovendien is de mogelijkheid van wereldwijde polio-uitroeiing dichterbij dan ooit.
Heart-in-a-Box: Een doorbraak in hartdonatie

Dankzij een nieuwe techniek voor hartdonatie is de wachtlijst voor donorharten gestabiliseerd, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting. Met behulp van de 'heart-in-a-box'-technologie wordt een stilgevallen hart in een speciale machine geplaatst. Nadat zuurstof en bloed worden toegevoerd, begint het hart weer te kloppen. In Nederland hebben al zestig mensen dankzij deze methode een nieuw hart gekregen. Voorheen was een harttransplantatie alleen mogelijk bij iemand die hersendood was en wiens hart nog steeds klopte.

Inhaalslag: Recordaantal warmtepompen geïnstalleerd in 2023

De voorraden van warmtepompen zijn weer op peil, en Nederlandse fabrieken dragen zelfs bij aan een toenemend aanbod, volgens Trouw. In 2023 zijn er al 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, wat gelijk is aan het totale aantal voor heel vorig jaar. Dit wordt deels toegeschreven aan een inhaalslag, waarbij huishoudens die eerder te maken hadden met leveringsproblemen nu hun warmtepompen kunnen ontvangen.

SER spoort aan tot voortgang in arbeids- en klimaatbeleid

De Sociaal-Economische Raad (SER), een belangrijk adviesorgaan voor de politiek, doet een beroep op de Tweede Kamer om voortgang te boeken in arbeids- en klimaatplannen. Ondanks dat concrete stappen pas met een nieuw kabinet gezet kunnen worden, dringt de SER erop aan dat de overgang naar duurzame energie, zoals de energietransitie, zo min mogelijk vertraging oploopt. Dit omvat ook het aanpakken van uitdagingen zoals het stroomtekort tijdens piekuren.

Cybercriminelen getroffen, grootste botnet uitgeschakeld

Een van de grootste netwerken van gekaapte computers ter wereld is uitgeschakeld, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Qakbot is een soort 'zombie-leger' van gehackte apparaten dat door cybercriminelen wordt ingezet voor aanvallen op het internet. Het uitschakelen van Qakbot wordt beschouwd als de grootste gezamenlijke operatie ooit, uitgevoerd door autoriteiten uit zeven landen, waaronder Nederland.

Oude perenbomen creëren bruisend zeeleven in Waddenzee

Kunstriffen gemaakt van oude perenbomen blijken een bruisend zeeleven te herbergen, zoals gerapporteerd door Omroep Friesland. Ongeveer een jaar geleden werden deze kunstriffen in de Waddenzee geïnstalleerd om het drijfhout, dat vroeger vaak in zee belandde, te vervangen. Dankzij maatregelen zoals sluizen is de hoeveelheid hout die in zee terechtkomt verminderd. Recentelijk zijn deze riffen voor de tweede keer onderzocht en tot vreugde van wetenschappers bleken ze al volledig begroeid te zijn. Bovendien was er niet alleen leven ín de riffen, maar ook eromheen floreerde het zeeleven.

Polio op de rand van uitroeiing

Het jaar 2023 zou mogelijk de geschiedenis kunnen ingaan als het jaar waarin polio wereldwijd is uitgebannen, schrijft Nature. In dit jaar zijn er slechts twee gevallen van het virus vastgesteld in Pakistan en vijf in Afghanistan, met ook een afname in de verspreiding. Momenteel blijft de overdracht beperkt tot zeven districten in Pakistan en twee provincies in Afghanistan.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store