NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

De Achterhoek wil huizen bouwen van hennep en stro & meer Nieuws van de Vooruitgang

23 september 2022
Duurzame woningen bouwen met materialen uit de natuur. De Achterhoek is geïnspireerd om dit op grote schaal tot een succes te maken door samen te werken met boeren, de industrie en de bouwsector. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Zaanse voetbalclub maakt gratis douchen mogelijk als energierekening te hoog wordt

Voetbalclub ZCFC maakt een mooi gebaar naar hun leden en hun gezin door warme douches aan te bieden, meldt De Orkaan. Mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening zijn welkom.

Vrouw die Parkinson kan ruiken helpt met het ontwikkelen van een test

Wetenschappers hebben de hypergevoelige reukzin van een 72-jarige vrouw gebruikt om een test te ontwikkelen om vast te stellen of mensen de ziekte van Parkinson hebben, vermeldt The Guardian.  De 72-jarige uit Perth, Schotland, heeft een zeldzame aandoening die haar een verhoogd reukvermogen geeft. Ze merkte dat haar man een andere geur ontwikkelde, 12 jaar voordat hij de diagnose Parkinson kreeg.

Stichting voorziet heel Everdingen met eigen groente en fruit, winkel én energiecoöperatie.

Streekproducten komen uit de kas en van lokale ondernemers en worden verkocht in de zelf opgerichte supermarkt, schrijft RTV Utrecht. Inmiddels heeft het dorp er zelfs een eigen energiecoöperatie bij. Vitaal Dorp, dat is de naam van de stichting waar al die plannen onder vallen en alles komt uit de koker van vrijwilligers.

Stad in Finland test of gezonde keuzes voor de planeet, ook gezond zijn voor jezelf

De Finse stad Lahti test of een groene leefstijl ook goed is voor je gezondheid, merkt Euronews op. Een kleine groep  van 5 inwoners werden uitgenodigd om een "planmatig gezondheidsplan" uit te proberen om te zien of groenere keuzes goed zijn voor de gezondheid. Twee maanden lang werd dit uitgevoerd, waarbij hun koolstofuitstoot en algemene gezondheid voor en na het experiment werden bijgehouden. Een succes, er zijn veelbelovende resultaten uit naar voren gekomen.

Kunstmatige riffen bij Lauwersoog zitten vol leven

Aan de voet van een dijk in het Groningse Lauwersoog zijn vorig jaar negentien kunstmatige riffen geplaatst en die zitten inmiddels vol leven, meldt RTV Noord. De riffen zijn bedoeld om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken en om de overgang van het Wad naar de dijk te ‘verzachten’. De riffen zijn pas voor het eerst weer omhoog gehaald. En wat blijkt; veel palingen kwamen uit het rif tevoorschijn. Maar ook voor schelpdieren, stekelhuidigen en algen blijken de riffen een fijne plek om zich op te hechten.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store