NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht: Vergoeding voor geslachtsregistratie

25 november 2022
Geslachtsregistratie wordt makkelijker gemaakt, tienjarig jongetje ontvangt lintje en inflatiecompensatie voor scholen. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Wijzigen geslachtsregistratie laagdrempeliger

Gemeente Nijmegen wil, als eerste gemeente, de kosten vergoeden voor het wijzigen van een geslachtsregistratie, schrijft Omroep Gelderland. Ook de noodzakelijke deskundigenverklaring valt hieronder. Voor transgender personen is het een belangrijke stap om geregistreerd te zijn op de manier waarop men zich voelt. De Waalstad hoopt op deze manier het registratie proces laagdrempelig en toegankelijk te maken.

Kamer tekort Brabant deels opgelost

Studentenkamers zijn schaars en vaak duur. Een docente aan de Avans Hogeschool Breda vertelt aan Omroep Brabant hoe haar bedrijf MijnWoongenoot een oplossing biedt. Studenten die woonruimte zoeken worden gekoppeld aan mensen die een kamer over hebben. Aan de hand van de wensen van verhuurder & student wordt er match gemaakt.

Dengue tegengaan met muggen 

De dichtbevolkte sloppenwijken in Brazilië zijn kwetsbaar voor de uitbraak van knokkelkoorts, ook wel bekend als Dengue. Positive News laat weten dat kinderen uit de favelas, op inititatief van het World Mosquito Program (WMP), muggen kweken die geïnfecteerd zijn met Wolbachia-bacteriën. De bacterie wordt verspreid door muggen in gevangenschap vrij te laten om zich voort te planten met wilde populaties. De Wolbachia bacterie voorkomen dat virussen zoals Dengue en Zika overgedragen kunnen worden.

Tienjarig jongetje onderscheiden 

De tienjarige Siem uit Lithoijen is onderscheiden met een kinderlintje vermeldt Omroep Brabant. Voor en na schooltijd gaat Siem iedere dag zijn buren helpen die een paardenbedrijf hebben en daarnaast is hij mantelzorger voor de buurman die long covid heeft. Siem kreeg het kinderlintje uitgereikt in Oss door de burgermeester.

400 miljoen euro inflatiecompensatie voor onderwijs en cultuur

Scholen, universiteiten, mbo-instellingen en culturele organisaties als musea worden door het kabinet gecompenseerd voor de hoge prijzen, vermeldt het Nederlands Dagblad. Begin 2023 wordt het compensatiegeld uitgegeven. Scholen die nu al in de problemen komen door een hoge energierekening, kunnen zich melden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Nieuw opleidingsprogramma om in de zorg te werken

In 16 weken opgeleid worden tot basisverpleegkundige met het nieuwe programma ‘Zorgtalent’.  Met dit programma is het de bedoeling om mensen te inspireren en enthousiasmeren om in de zorg te gaan werken, schrijft omroep Rijnmond.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store