NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Dit betekenen borststickers op ramen van horecazaken & meer Nieuws van de Vooruitgang

4 augustus
Dit betekenen borststickers op ramen van horecazaken, een kind dat je niet kent meenemen op vakantie en cement gemaakt van voedselresten. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Dit betekenen borststickers op ramen van horecazaken 

Deze week is de Internationale Week van de Borstvoeding van start gegaan. Een goed moment om erbij stil te staan dat ruim een derde van alle vrouwen zich niet op hun gemak voelt bij het geven van borstvoeding in het openbaar. Het bedrijf Elvie zorgt daarom, in samenwerking met de horeca, voor zogenaamde Breast Places. Dat zijn plekken waar vrouwen in alle rust borstvoeding kunnen geven. Je herkent de locaties door een sticker op het raam. Op de online kaart ‘Breast Places’ kun je deze plekken makkelijk vinden.

Vaker matig bewegen levert voordelen op

Wie denkt af te vallen door intensief te sporten heeft het mis. Het schijnt namelijk veel beter te zijn om wat vaker matig te bewegen, dat schrijft NRC. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling of een fietstocht. Na een flinke sessie in de sportschool vraagt je lichaam namelijk om de vetvoorraden weer aan te sterken. En daardoor krijg je sneller trek en en ga je eerder uit de kast snaaien. Licht bewegen levert ook nog een ander voordeel op. De vetverbranding is namelijk maximaal met die manier van sporten. En daardoor raak je nog sneller de kilo’s kwijt.

Een kind dat je niet kent meenemen op vakantie 

Een kind dat je niet kent meenemen op vakantie: Arjet Borger uit Terwolde doet het. Ze is met haar man en drie dochters aangesloten bij Stichting Europa Kinderhulp. Dit initiatief koppelt kinderen die door omstandigheden in hun eigen gezin niet op vakantie kunnen aan zogenoemde vakantiegezinnen. Borger kan het iedereen aanraden, vertelt ze aan Omroep Gelderland.

Op deze digitale kaarten kan je geluidsoverlast zien en horen 

Geluidsoverlast in steden is een probleem voor de gezondheid. Het bedrijf Noisy City maakt daarom digitale kaarten waarop je geluidsoverlast kunt zien en horen. Dat schrijft Fast Company. Groene gebieden op de kaart zijn stil, de luidste zijn paars. En de kaart maakt dus ook geluid. Als je over een gebied scrollt kun je horen hoe bepaalde wijken en straten klinken. Kaarten van Nederlandse steden zijn er helaas nog niet, maar wel van Brussel, New York, Londen en Parijs.

Mensen met klein budget leren hoe je goedkoper kunt koken

Ook was er goed nieuws uit Londen. Daar leren mensen met een klein budget hoe ze goedkoper kunnen koken. Dat schrijft NRC. In de wijk Hackney krijgen bewoners een gratis workshop van een veganistische kookschool. Het idee is dat ze in tijden van inflatie gezonde en klimaatvriendelijke maaltijden kunnen bereiden.

Nieuw type boswachter: de energie-boswachter 

Gelderland heeft er een nieuw type boswachter bij: de energie-boswachter. Die moet zorgen voor meer biodiversiteit in wind- en zonneparken. Dat meldt Omroep Gelderland. Bij het ontwerp van zonneparken wordt vaak te weinig rekening gehouden met insecten en kleine dieren. De energieboswachters van Natuur en Milieu Gelderland denken daarover mee. Dat kan al op een heel laagdrempelige manier: bijvoorbeeld door stenen en takken neer te leggen om knaagdieren en vogels te lokken. In Gelderland zijn inmiddels al 22 energieboswachters aangesteld.

Cement gemaakt van voedselresten

Wetenschappers van de Universiteit van Tokio werken aan cement gemaakt van voedselresten. Dat lezen we in de Daily Mail. Ze hopen daarmee voedselsverspilling tegen te gaan. En ze willen een duurzaam alternatief bieden voor standaard cement. De onderzoekers maken het cement door bijvoorbeeld Chinese kool te drogen, verpulveren en samen te persen. In theorie is het voedselcement eetbaar. Je moet het dan wel eerst in stukjes breken en oplossen in heet water.

Verdien cryptomunten door het strand schoon te maken

In Uruguay krijg je cryptomunten als je het strand schoonmaakt. Daarover schrijft het Spaanse persbureau EFE. Mensen kunnen in de steden Montevideo en Maldonado zwerfafval inleveren. Ze ontvangen daar zogenoemde Plasticoins voor. De virtuele munt kun je uitgeven bij lokale restaurants, winkels of theaters.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store