NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Steeds meer mensen worden veganist

19 mei
Deze keer in het weekoverzicht van Nieuws Van De Vooruitgang: steeds meer mensen worden veganist, project Identify Me staat in de volle aandacht, borstkanker wordt steeds beter herkend en Ecuador sluit debt-for-nature deal.

Identify Me 

Deze week staat het project Identify me volop in de aandacht. Door middel van deze campagne wordt geprobeerd om de identiteit te achterhalen van 22 onbekende vrouwen die vermoedelijk zijn vermoord en achtergelaten in Nederland, België en Duitsland. De Utrechtse politie heeft daardoor elf tips binnen gekregen over het zogenaamde Heulmeisje dat in 1976 op een parkeerplaats dood werd aangetroffen in de buurt van parkeerplaats De Heul bij Maarsbergen. Hoofddoel van de campagne is de vrouwen hun naam terug te geven en hun familie te kunnen informeren. De tips worden op dit moment onderzocht.

Steeds meer mensen worden veganist

Uit liefde voor dieren of omdat het beter is voor het milieu: Inmiddels zo’n 1 tot 1,5 procent van de bevolking. Veganistische moeders die borstvoeding geven maken zich soms zorgen af of hun baby dan wel alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt. Nederlands onderzoek heeft nu uitgewezen van wel. Dat meldt NRC vandaag. Een veganistisch dieet heeft géén invloed op de kwaliteit van de moedermelk en bevat net zoveel B2 en carnitine als de moedermelk van vrouwen die wel dierlijke producten eten.

Borstkanker wordt op deze manier sneller ontdekt

Screening naar vormen van borstkanker: het is zo belangrijk om vrouwenlevens te redden. Maar niet overal ter wereld is er apparatuur of geld voor een mammografie. In India is zes jaar geleden een project opgezet waarbij blinde vrouwen worden getraind als gezondheidswerker voor het opsporen van knobbels of ander afwijkingen met hun handen, op de tast. Dat meldt BBC future. De resultaten tot nu toe zijn goed: de blinde vrouwen sporen net zoveel vormen van kanker op, hebben minder valse negatieven en: het is veel comfortabeler voor de vrouwen om te ondergaan.

Ecuador sluit debt-for-nature deal

Ecuador heeft een deel van zijn staatsschulden afgelost in ruil voor natuurbescherming. Het gaat om een zogenaamde debt-for–nature deal. Het was de grootste deal van deze soort in de geschiedenis: zo’n 1, 6 miljard aan schulden is kwijtgescholden in ruil voor bescherming van de natuur op en om de Galapagoseilanden. Het is een uniek ecosysteem met een enorme biodiversiteit. En bovendien was het ooit de grote inpsiratiebron voor Darwin’s evolutietheorie. “Onze munteenheid is biodiversiteit, dat waren de woorden van de minister van buitenlandse zaken van Ecuador, Gustavo Miranda.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store