NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Proef met basisinkomen in Amsterdam & meer Nieuws van de Vooruitgang

3 juni 2022
In Amsterdam krijgen een aantal mensen als proef een basisinkomen, in het noorden van het land worden flitspalen geplaatst waar je geld mee kunt verdienen en kauwen blijken democratische beslissingen te maken. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Basisinkomen in Amsterdam

In Amsterdam krijgen vijf mensen een jaar lang een basisinkomen. Dat lezen we bij AT5. Opvallend is dat het geld niet bij de gemeente vandaan komt, maar bij particulieren. Collectief Kapitaal, zo heet het initiatief, zamelde 80-duizend euro in. Dat wordt via een loting verdeeld onder Amsterdammers die bestaansonzeker zijn. Zij hoeven niet te verantwoorden waar ze het geld aan uitgeven. En er zitten ook geen verplichtingen of voorwaarden aan vast. Iets wat bij veel toeslagen of subsidies wel het geval is. De initiatiefnemers willen duidelijk maken dat geld voor meer zingeving zorgt en voor de mogelijkheid om jezelf te ontplooien.

Flitspaal waar je geld mee kunt verdienen

Een flitspaal waar je geld mee kunt verdienen. Ze staan sinds kort bij wijze van experiment in de 3 noordelijke provincies, lezen we bij RTV Noord. Bij deze zogenaamde spaarpalen krijg je geen boete als je te hard rijdt. Je wordt juist beloond als je je wel aan de maximum snelheid houdt. Het geld gaat in een spaarpotje van de wijk waarin de paal staat. Met dat geld wordt bijvoorbeeld in de Groningse wijk Helpman de speeltuin opgeknapt.In die wijk staat sinds 16 mei een spaarpaal en die heeft al 900 euro opgeleverd.

Slapen onder tweedehands beddengoed

Thuis slapen onder tweedehands beddengoed, het idee is misschien even wennen. Maar volgens Circular Dreams zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Dat schrijft MaatschapWij.nu. Het bedrijf verzamelt bedtextiel, bijvoorbeeld uit showrooms van meubelzaken. En ook consumenten kunnen gebruikte dekbedovertrekken inleveren. Het beddengoed wordt gewassen in een hotel-wasserette en zo kan het opnieuw verkocht worden.De initiatiefnemers hopen dat er minder nieuw textiel geproduceerd hoeft te worden en dat er minder textiel op de afvalberg belandt.

Ben jij een horecahufter?

Knippen met je vingers om de serveerster te laten komen, of geen oogconatact maken. Het zijn voorbeelden van onbeschoft gedrag richting vooral jonger personeel in de horeca. Stichting Talent and Dreams ontwikkelde daarom speciale horeca hufter bierviltjes, lezen we bij NH Nieuws.  Op deze viltjes staan 10 quotes zoals ‘wat is die ober langzaam’. Blijk je zelf 5 of meer van die uitspraken te gebruiken, dan ben je een échte ‘horeca hufter’. De viltjes zijn een ludieke manier om mensen op hun gedrag te wijzen en het bespreekbaar te maken. Onder de quotes staat ook een qr-code - als je die scant zie je een lijst met do’s en dont’s in de horeca.

Onderzoek toont aan: Kauwen maken democratische beslissingen

Opvallend nieuws over de kauw, familie van de kraai. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter zijn er achter gekomen dat groepen kauwen democratische beslissingen kunnen maken. En dat doen ze door geluid te maken, meldt de BBC.  Als een kauw klaar is om te vertrekken, laat ‘ie van zich horen. Als meer vogels van de groep ook willen vertrekken, kraaien ze mee. Het lawaai dat hieruit ontstaat is voor de groep een signaal om dan met z’n allen tegelijkertijd de boom te verlaten. Volgens een professor van de universiteit doen ze dat om zichzelf te beschermen tegen vijanden. Maar misschien ook om elkaar op de hoogte te brengen, bijvoorbeeld over of de hele groep klaar is met eten. 

Drinkbaar water uit IJssel

Deze week was er ook nieuws uit het Gelderse Brummen. Daar heeft de gemeente in haar coalitieakkoord gezet dat ze de rivier de IJssel drinkbaar willen maken. Dat willen ze bereiken door de papierindustrie en het Waterschap aan te sporen om geen afval meer in het water te lozen. Brummen zou daarmee de eerste gemeente van Nederland zijn die een drinkbare rivier in haar akkoord heeft staan.Volgens het plan moet de rivier in 2051 schoon genoeg zijn om er een slok uit te nemen. De beweging voor Drinkbare Rivieren is opgezet door Li An Phoa. Zij inspireert gemeenten, bedrijven en scholen om rivieren schoner te maken.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store