NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Een dementievriendelijke snackbar en een luierbank in Nederland

31 maart
De Nederlandse en Belgische kust is zo’n 5.500 kilo aan afval schoner, er zitten meer vrouwen in de Provinciale Staten, een dementievriendelijke snackbar en de introductie van een luierbank in Lelystad. Lees hier wat er deze week allemaal goed ging in ons land.

De Nederlandse en Belgische kust is zo’n 5.500 kilo aan afval schoner!

3.500 vrijwilligers hebben dit weekend tijdens de Eneco Clean Beach Cup zwerfvuil opgeruimd op 26 locaties. In Zandvoort werd het meeste vuil opgeruimd, daar lag 850 kilo. En dat is nodig om de grote plastic soep in de oceanen tegen te gaan.

Er zitten meer vrouwen in de Provinciale Staten, en dat is dankzij jou!

Organisatie Stem op een vrouw, meldt dat 4 op de 10 leden vrouw zijn, en voor de verkiezingen was dit nog 1 op 3. De voorkeursstemmen waren ontzettend belangrijk, volgens hen stonden 33 vrouwen op een onverkiesbare plek, maar door deze stemmen werden ze alsnog verkozen. Ondanks dat dit ontzettend positief nieuws is, we gaan steeds meer naar een gelijke verdeling, is er nog steeds geen enkele provincie met een meerderheid aan vrouwen. Maar komt Noord Holland met 47% nu wel in de buurt!

Een dementievriendelijke snackbar in Zutphen

We lezen bij omroep gelderland, dat er in Zutphen een dementievriendelijke snackbar is, om het voor deze mensen in ieder geval wél wat fijner te maken. Eigenaar Nick vertelt dat hij samen met al het personeel een cursus heeft gevolgd om signalen te herkennen, en daar vervolgens goed rekening mee te kunnen houden. Dat maakt ons geen artsen, maar het biedt wel handvaten, zegt hij. Behalve qua sociaal contact heeft de snackbar ook een prijzenlijst aangepast, om alles overzichtelijker te maken. Het idee begon doordat Nick zijn oma dementie kreeg, en hij besefte toen wat de ziekte deed. Zijn oma durfde nergens meer naar toe, en Nick hoopt dat door het cafetaria zo aan te passen, dementerende mensen in ieder geval rustig genoeg zijn om wat te kunnen komen eten.

De introductie van een luierbank in Lelystad

Bij omroep flevoland lezen we dat op initiatief van jonge moeders uit Lelystad, er nu op 3 plekken in de stad zulke luier-banken zitten. Een steeds grotere groep moeders kan minder goed rondkomen, en producten als luiers en menstruatieproducten zijn dan prijzig. Door verschillende fondsen en bedrijven is het nu mogelijk om die dingen dagelijks op te halen bij zo’n luierbank.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store