NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Slimme bril ondertitelt in real time & meer Nieuws van de Vooruitgang

12 augustus 2022
Deze slimme bril ondertitelt in real time, neem je eigen bord en mok mee naar dit festival en deze app vertelt jou precies welk insect of welke plant jij fotografeert. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Slimme bril ondertitelt in real time

Een Britse ondernemer heeft een slimme bril ontwikkeld die in real time ondertitelt wat iemand zegt. De uitvinding moet dove en slechthorende mensen helpen een gesprek te volgen, zien we in een video van RTL Nieuws. De software van de bril zet gesproken taal om in geschreven tekst. Met augmented reality projecteert de bril die ‘ondertiteling’ direct voor de ogen van de gebruiker. Er is op dit moment alleen nog een prototype in het Engels. Wanneer de bril op de markt komt is niet bekend.

Eigen mok, bord en bestek mee naar festival 

Er was ook nieuws uit Dalfsen. Want daar moeten bezoekers van een festival hun eigen mok, bord en bestek meenemen. Dat meldt RTV Oost. De organisatoren van het Vechterweerd Event willen op die manier zo min mogelijk afval produceren. De mok dient zelfs als entreebewijs. Mocht je ‘m vergeten, dan kun je er ter plekke een kopen.

App vertelt je precies welk insect of dier jij fotografeert 

Dan was er deze week ook nog een leuke tip voor als je de natuur in gaat. Reasons to be cheerful schrijft namelijk over een app voor natuurliefhebbers. In de app iNaturalist kan je een foto opsturen van een dier, insect of plant uit je tuin of omgeving. Vervolgens stellen biologen vast om welke soort het gaat, en sturen dit antwoord naar je op. De biologen kunnen met de inzendingen zien hoe de biodiversiteit ervoor staat, maar ook of er bepaalde soorten zijn die nog niet ontdekt waren. De app heeft inmiddels 121 miljoen observaties wereldwijd, waarvan meer dan de helft bruikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Huiskamer op straat in Alkmaar 

Dan gaan we naar Alkmaar. Want kijk daar niet gek op als je een huiskamer op straat ziet staan. Compleet met een sofa, uitklapstoeltjes en theekopjes. De hele zomer reist daar namelijk een verplaatsbare huiskamer rond waar inwoners met elkaar een praatje kunnen maken. Dat schrijft Alkmaar Centraal. De Thuisblijversbus is een kunstproject om eenzaamheid te bestrijden. Na afloop van het project worden er portretten van huiskamerbezoekers opgehangen in de Grote Kerk met daaronder hun persoonlijke verhaal.

Camping voor jongeren in de LHBTIQ+ gemeenschap

In Lelystad is er namelijk een nieuwe camping geopend jongeren in de LHBTIQ+gemeenschap. Dat schrijft Omroep Flevoland. De initiatiefneemster van de camping wilde een plek creëren waar kinderen en jongeren vakantie kunnen vieren met gelijkgestemden. Dat is volgens haar een effectieve manier om jongeren meer zelfvertrouwen te geven. Op de camping worden allerlei activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een Drag-workshop en een spelletjesavond.

Eneco stopt met de verkoop van fossiele stroom aan bedrijven

Eneco stopt met de verkoop van fossiele stroom aan bedrijven. Dat schrijft Change Inc. De maatregel geldt voor nieuwe contracten EN bij verlenging van bestaande overeenkomsten. De rest van de zakelijke klanten krijgt vier jaar de tijd om over te stappen op duurzame stroom. Volgens de energieleverancier zijn de bedrijven die grijze stroom afnemen verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van ALLE stroom die Eneco levert. Het bedrijf hoopt dan ook dat de maatregel veel positieve impact zal hebben.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store