NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Eerste volledig gerecyclede spijkerbroek & meer Nieuws van de Vooruitgang

22 juni
Bietensap kan mogelijk goed zijn voor mensen met coronaire hartziekten, een huurfiets voor mensen die slechtziend of slecht ter been zijn en de eerste volledig gerecyclede spijkerbroek ter wereld: dit is beste nieuws van deze week.

MUD Jeans presenteert 's werelds eerste volledig gerecyclede spijkerbroek

Een wereldprimeur voor de Nederlandse spijkerbroekenmaker MUD Jeans: het is het bedrijf gelukt om een broek te maken die voor honderd procent bestaat uit gerecyclede stof van oude broeken. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend tijdens een livestream.

De spijkerbroeken die MUD Jeans nu produceert bestaan voor 40 procent uit gerecyclede broeken. Het doel was altijd al om daar 100 procent van te maken, en dat is nu dus gelukt.

Het gaat nog om een demo van één korte broek. Volgens het bedrijf is deze stap veelbelovend.

Studie: Bietensap kan goed zijn voor patiënten met coronaire hartziekten

Elke dag een glas bietensapdrinken kan goed zijn voor de gezondheid van mensen met coronaire hartziekten: aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders. Dat staat in een onderzoek waar The Guardian over schrijft.

Aan de studie deden gezonde proefpersonen mee. Bij iedereen werd een kleine blaar gemaakt. De blaren van degenen diebietensap metnitraat dronken herstelden sneller dan die van deelnemers uit de controlegroep. Bij de drinkers van het sap werden ook hogere waarden van stikstofmonoxide gemeten. Da’s een belangrijke stof die ontstekingsremmend werkt.

Volgens de onderzoekers is er mogelijk verband tussen het nitraatin hetbietensap en de ontstekingsremmende werking. Artsen willen nu met klinische studies onderzoeken of een nitraatrijkdieet de kans op een hartaanval verlaagt.

In Utrecht kun je straks een duo-fiets huren

In Utrecht is eind deze maand de eerste duo-fiets te huur: een fiets waarop je met twee personen naast elkaar kunt zitten. Dat meldt RTV Utrecht.

De fiets is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of niet goed kunnen zien. Zij kunnen samen met eenfietsmaatje alsnog op pad.

De duo-fiets komt naar Utrecht op aandringen van fietsburgemeester Jelle Bakker. Hij wil fietsen voor iedereen in Utrecht toegankelijk maken.

Deze start-up maakt dieselbusjes elektrisch

Een start-up uit Eindhoven blaast kleine dieselvrachtwagens nieuw leven in door ze elektrisch te maken. Dat doet het bedrijf met behulp van een nieuw batterij-wisselsysteem, lezen we in Trouw

Na de transformatie kunnen verhuiswagens en bestelauto’s van hoveniersbedrijven zo’n210 kilometer afleggen na één oplaadbeurt.

Op deze manier wordt het voor bedrijven makkelijker gemaakt om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Glasgow. Daarin staat dat al het verkeer in de binnensteden over drie jaar volledig emissievrij moet zijn. 

Deze kinderen krijgen buiten les, ook als het regent

Groep 6 van de Buitenveldertse Montessorischool uit Amsterdam heeft elke woensdag les in het Amsterdamse Bos, dat lezen we in Het Parool.

De kinderen krijgen les over de natuur, rekenen en taal, maar ook over mindfulness. Volgens lerares Tine Nieboer ligt er buiten minder druk op de kinderen en leren ze buiten goed over samenwerken, weerbaarheid en motoriek.

De juf denkt dat het goed is voor stadse kinderen om buiten te zijn, want zo komen ze dichter bij de natuur te staan. Als het regent gaan de lessen trouwens ook gewoon door. 
Nieboer is uitgeroepen tot Buitenlesleerkracht van het jaar.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store