NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Recordaantal dammen verwijderd in Europese rivieren & meer Nieuws van de Vooruitgang

18 mei 2022
Europese rivieren stromen sinds vorig jaar een stuk vrijer, een mini-maatschappij in de klas en stand-up comedylessen in strijd tegen zelfmoord. Dit is een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

239 dammen en stuwen in 17 landen verwijderd

Voor zover bekend gaat het om 239 dammen en stuwen in 17 verschillende landen, schrijft The Guardian. Dammen en stuwen blokkeren vaak de migratieroutes van vissen. Zulke blokkades zorgen ervoor dat vissen zich minder goed kunnen voortplanten - en dat heeft weer effect op het hele ecosysteem. Bijvoorbeeld op otters en roofvogels, die vissen eten. Volgens de stichting World Fish Migration Foundation worden overheden, bedrijven en burgers zich steeds meer bewust van de gevolgen van dammen voor het leven in en om rivieren. En dat zorgt er dus voor dat meer Europese rivieren hun natuurlijke stroomgebied terugkrijgen. 

Mini-maatschappij in de klas

In Amsterdam is een middelbare school geopend die leerlingen van alle niveaus in één klas bij elkaar zet. Het Vox College wil zo een soort mini-maatschappij creëren.
Dat meldt MaatschapWij. De school geeft zogenaamd projectonderwijs. Dat is een methode waarbij jongeren niet alleen de theorie leren, maar ook meteen iets met het vak gaan doen. Voor de Engelse les gaan ze bijvoorbeeld de straat op om een praatje te maken met een toerist. De school stijgt in populariteit. Het Vox College is in drie jaar tijd uitgegroeid van één klas naar een school met honderden leerlingen.

Nieuwe kliniek om kanker op te sporen

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een kliniek geopend om kanker in een vroeg stadium op te sporen: het Centrum voor Vroegdiagnostiek. Dat meldt AT5. De kliniek gebruikt nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie en speciale MRI-scans. Het centrum richt zich op mensen met een verhoogd risico op kanker. Als de ziekte bij hen in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans groter en de behandeling minder belastend.

Tv-serie zorgt voor inclusie op het gebied van autisme

In Israël verschijnt een nieuwe tv-serie waarin een vrouw met autisme een personage met autisme gaat spelen. Klinkt logisch, maar voor zover bekend gebeurt dat voor het eerst, dat schrijft Upworthy. Actrice Geffen Kaminer van 18 jaar zegt dat ze zichzelf nooit herkende op tv, en dat deze rol daarom een droom is die uitkomt. De bedenker van de serie vindt het belangrijk om inclusief te casten, en dan heeft hij het niet alleen over de acteurs. Ook mensen die achter de camera staan zijn gekozen omdat ze zich ergens op het spectrum van autisme bevinden.

Stand-up comedy lessen in strijd tegen zelfmoord

In Londen kunnen mannen met een verhoogd risico op zelfmoord stand-up comedy lessen krijgen. Dat schrijft The Guardian. Initiatiefneemster Angie Belcher geeft al meer dan tien jaar les in stand-up comedy. Ze kreeg vaak te horen dat leerlingen zich sterker en gelukkiger voelen door haar lessen. Dat bracht haar op het idee voor “Komedie op Recept”. Met haar lessen wil ze de mannen helpen om hun trauma op een andere manier te benaderen. Een proef in Bristol was een succes en daarom krijgt Belcher nu een subsidie om ook in Londen aan de slag te gaan. Ze werkt samen met psychologen, huisartsen en andere gezondheidsmedewerkers om de deelnemers te begeleiden.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store