MUZIEKNIEUWS

Everybody Loves the Sunshine: 10 zonnige tracks voor een sublime summer!

14 juni
Eén zwaluw maakt nog zeker geen zomer, maar met de temperaturen waarmee we juni in gaan kunnen we toch wel spreken van het begin van wat hopelijk een hele mooie gaat worden. De zomer is natuurlijk niet compleet zonder muziek. Daarom hebben we een zomers lijstje voor je klaar staan, met tien tracks die zeker niet in jouw summer playlist mogen ontbreken.

1. Roy Ayers Ubiquity - Everybody Loves The Sunshine

“My life, my life, my life…” Geen zomerse dag begint beter dan met Roy Ayers’ classic Everybody Loves The Sunshine. Naast nummers als Searchin’ en het funky Running Away is Sunshine toch wel Ayers grootste hit. Het nummer, uitgebracht in 1976 op het gelijknamige album is al talloze keren gecoverd en gesampled (bijvoorbeeld door D’Angelo)  en is misschien wel het meest soulvolle zomernummer aller tijden. Terwijl 2023 het laatste tourjaar is voor de inmiddels 82-jarige vibrafonist, zal dit nummer waarschijnlijk tot in de oneindigheid op zonnige dagen gespeeld worden. Zo is dit ook de ultieme zomertrack van Angelique Houtveen

2. Leon Bridges & Khruangbin - Texas Sun

Oost West Thuis Best moeten de leden van Khruangbin en Leon Bridges gedacht hebben toen ze Texas Sun schreven. Ik geef ze geen ongelijk. Texas is de grootste staat van Amerika waar het altijd warm is en er altijd wat te ontdekken is. Niet voor niets reed John Wayne bezweet op zijn paard onder de zon in Texas. En niet voor niets is Texas Sun een ideale plaat voor een lange road trip bij zonsondergang. Van Bridges’ hometown Forth Worth naar Austin (waar de leden van Khruangbin vandaan komen) is een rit van “slechts” drie uur. Voor die Texas-achtige zon zullen wij vanuit Nederland toch zeker minimaal een dag richting het zuiden moeten rijden. Al is dat met een goede playlist ook geen straf. Een playlist waar Texas Sun niet op mag ontbreken.

3. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Summertime

“Drums Please!” The Fresh Prince, ook wel bekend als de persona non grata van de Oscars: Will Smith. Over die klap aan Chris Rock, en de nasleep daarvan, is zo’n beetje alles wel gezegd en geschreven, maar laten we vooral ook niet vergeten wat Will Smith daarvoor allemaal heeft gedaan. Een van de hoogtepunten van zijn lange carrière is Summertime uit 1991, samen met boezemvriend DJ Jazzy Jeff. Een zwoele rapplaat met een minstens zo zwoele sample van Kool & The Gang die op zichzelf misschien ook wel een plek in de zomerplaylist verdient. 

4. Giovanca - On My Way

Al in de eerste zin zingt Giovanca over de zon die schijnt. En als de beat van On My Way (mede geproduceerd door Benny Sings) verder hobbelt worden de zomerkriebels alleen maar sterker voelbaar. Ruim vijftien (!) jaar nadat het nummer op haar debuutalbum Subway Silence verscheen is Giovanca inmiddels een landelijke tv-beroemdheid. Destijds was ze een spannende nieuwe zangeres die zomaar eens wereldwijd harten kon gaan veroveren. En hoewel ze tegenwoordig dat vooral doet aan talkshowtafels en haar andere televisiewerkzaamheden, kunnen we niet om On My Way heen als een zomerse klassieker. Misschien ben jij deze zomer ook wel op weg in de trein, bus, auto of vliegtuig naar de zon. Neem een stoel bij het raam en draai dit nummer. Je zal zien dat de zon net iets harder zal schijnen. 

5. Wizkid - Essence (ft. Tems)

Hoewel de classics natuurlijk elke zomer terug zullen komen is het een goed teken dat er ook nu nog steeds summer anthems gemaakt worden. En misschien is het nog wel een beter teken dat die nieuwe zomerhits niet alleen maar uit de VS of VK komen. Wizkid en Tems, beide afkomstig uit Nigeria, scoorden in 2021 een monsterhit met Essence en sindsdien is dit nummer op elk festival en in elke zomerplaylist een vaste klant. Dat het nog een beetje lastig kan zijn om de tekst in het Yoruba-Nigeriaans en Engels uit je hoofd te kennen begrijpen we, maar gelukkig zijn de vibes universeel genoeg voor een eindeloze zwoele zomer.

6. Marvin Gaye - Got To Give It Up

No more standing beside the wall. Het is zomer, dus er moet gedanst worden. Laat dat maar aan Marvin over. Got To Give It Up (Part 1 & Part 2) is toch wel de onbetwiste floorfiller die elke zomer weer terug moet komen. Een goed bewijs dat een zomernummer niet per se over de zomer hoeft te gaan, maar het funky ritme met Marvin’s groovy kopstem en verrassende sax solo die halverwege ineens opduikt maken het er uitermate geschikt voor. Het kost je misschien de zolen van je schoenen (en Robin Thicke en Pharrell Williams wat miljoenen), maar wanneer jij deze zomer op een festival staat met een cocktail in je hand moet je je wel overgeven wanneer de DJ deze aanzet.

7. Prince - When Doves Cry

Deze is voor die lange zomeravonden die doorgaan tot in de vroege ochtend. When Doves Cry, afkomstig van de iconische soundtrack van Purple Rain uit 1984 was Prince zijn eerste nummer 1 hit in Amerika. Dat het nummer in mei van 1984 uitkwam en meteen die zomer de hitlijsten domineerde zal misschien bijdragen aan het zomergevoel dat we er nog steeds bij hebben. Menig dansvloer zal deze zomer dampen dankzij Doves. Opvallend: When Doves Cry staat bekend als een dansnummer, maar heeft helemaal geen basslijn.

8. Bob Marley - Sun Is Shining

Je kent het wel. Van die hete lome zomerdagen waarop je niet vooruit te branden bent. Misschien heb je de vorige avond iets te veel van die wijntjes op, of misschien heb je gewoon niet kunnen slapen omdat het zo warm was dat je vanochtend uit je bed kwam zwemmen. Sun Is Shining van Bob Marley helpt je herinneren dat het allemaal niet uitmaakt. The weather is sweet en jij neemt vandaag een snipperdag. Het ideale nummer voor wanneer je de barbecue vanavond aanzet. Gewoon lekker rustig, Bob Marley is coming to the rescue. En morgen is er weer een dag.

9. Minnie Riperton - Lovin’ You

Hier is iets wat je misschien nog niet wist: Minnie Riperton was de moeder van actrice Maya Rudolph (en daarmee de schoonmoeder van regisseur Paul Thomas Anderson). Wat je waarschijnlijk wel al wist, is dat Lovin’ You, afkomstig van het album Perfect Angel uit 1974 een van de mooiste nummers aller tijden is. In de hoop dat jouw zomerliefde dezelfde hoogte kan bereiken als Minnie’s uithaal op Lovin’ You, voegen we deze toe aan onze zomerlijst. Op de albumversie hoor je overigens een andere outro dan in deze video. Op het album hoor je Minnie namelijk “Maya, Maya, Maya” zingen voordat het nummer afloopt. Inderdaad; voor haar dochter. Mooi hè?

10. Stevie Wonder - Master Blaster (Jammin’)

Stevie mag uiteraard niet ontbreken. En hoewel we een heel album aan zomerse Stevie Wonder nummers zouden kunnen samenstellen is Master Blaster het ultieme Stevie zomernummer geworden. Hoewel het nummer pas in september 1980 uitkwam (op het album Hotter Than July), kan het met recht een zomerhit genoemd worden. Dat komt mede door het door reggae geïnspireerde ritme. Master Blaster (Jammin’) is namelijk een eerbetoon aan Bob Marley, met wie Stevie eerder dat jaar op tournee ging. Indien je dit nog niet genoeg reggae vindt, staat op de B-kant van de single een dub versie.

Sublime Summertime Top 500

Meer inspiratie nodig? Check dan nog onze volledige Sublime Summertime Top 500, met nog veel meer eigen te selecteren zomerse tracks voor in je playlist.

Dit artikel is geschreven door Mikel van den Boogaard.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store