NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Extra treinen in verband met het warme weer

9 juni
Deze keer in het weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang: extra treinen in verband met het warme weer, onze normen en waarden gaan toch niet achteruit, ontbossing in Amazone wordt tegen 2030 beëindigd en in Engeland testen ze met een universeel basisinkomen.

Meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort

Zon, zee en zwemmen! Nederland  maakt zich klaar voor een tropisch weekend met temperaturen boven de 25 graden. Daarom zet de NS meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort. Het hele weekend rijden er per uur twee extra treinen om alle badgasten te vervoeren. De vervoersdiensten adviseren om genoeg water mee te nemen omdat het erg warm kan worden in bus en trein. Op naar het strand!

Onze normen en waarden gaan niet achteruit

Even een reality check voor alle doemdenkers vandaag Er is geen sprake van wereldwijd moreel verval. Dat hebben wetenschappers aangetoond in een groot internationaal onderzoek dat deze week gepubliceerd is in het vooraanstaande blad Nature. Toch denken veel mensen dat onze normen en waarden achteruit gaan. Dat komt door de negative bias: het gegeven dat we meer geneigd zijn te reageren op slecht nieuws en dat dat ook meer blijft hangen. Meer naar Sublime luisteren dus!

Ontbossing in Amazone wordt tegen 2030 beëindigd

Ze worden ook wel de longen van de aarde genoemd: de bossen in de Amazone. Maar die zijn er niet goed aan toe door grootschalige houtkap. De Braziliaanse regering onder leiding van president Lula heeft bekendgemaakt dat zij de illegale ontbossing tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven. Zo kunnen de bossen en de inheemse flora en fauna weer herstellen. Bron: ANP.

Een universeel basisinkomen

Onhaalbare utopie of juist een realistisch toekomstscenario? Ik heb het over een universeel basisinkomen. De Britten gaan dit testen de komende twee jaar, op initiatief van de progressieve denktank Autonomy. Dertig deelnemers krijgen omgerekend 1853 euro per maand. Zonder te werken, zonder te solliciteren en zonder opleidingen te volgen. Er wordt onderzocht wat deze vorm van financiële veiligheid doet met de deelnemers: financieel, mentaal en fysiek. Voorstanders denken dat dit de beste manier is om de verstrekkende gevolgen van armoede te bestrijden.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store