NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Fietsen uit Amsterdams depot naar Oekraïne & meer Nieuws van de Vooruitgang

30 september 2022
Tweeduizend fietsen worden door de gemeente Amsterdam gedoneerd aan hulpverleners en vrijwilligers in Oekraine, bij gebrek aan brandstof. Ze kunnen hiermee medische hulp of voedsel naar mensen in nood blijven brengen. Voor vertrek worden de fietsen in de kleuren van de Oekraïense vlag geschilderd. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Autovrije zondag in Brussel vermindert vervuiling met 90%

Ter gelegenheid van de Europese week van de mobiliteit, werd plaatsgemaakt voor de fiets of het OV en gold een rijverbod voor auto’s, schrijft The Mayor. Hierdoor daalde in de stad de uitstoot van stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2) met 90% én was er een aanzienlijke vermindering van het geluidsniveau. 

Vijver verwarmt kinderboerderij Soest en straks misschien ook huizen in Overhees.

Kinderboerderij De Veenweide in Soest experimenteert komende winter met warmte uit de naastgelegen vijver. De proef moet uitwijzen of het mogelijk is om gebouwen betaalbaar en duurzaam te verwarmen met oppervlaktewater in de buurt, vermeldt RTV Utrecht. De verwachting is dat hiermee een temperatuur van 35 tot 40 graden opgewekt wordt. De kinderboerderij ligt in de woonwijk Overhees, waar in de jaren 70 relatief veel vijvers zijn aangelegd. Als het experiment slaagt, worden ook de andere vijvers ingezet.

Deze docent neemt een student in huis om het woningtekort tegen te gaan.

Het kamertekort in Eindhoven is groot. Een jaar geleden kwam er een noodoproep van Fontys en de TU Eindhoven: wie heeft er een kamer voor een buitenlandse student? Wilma Dukker nam een Eindhovense student in huis en docent Femke gaat het binnenkort ook doen. Omroep Brabant sprak hierover met Femke.

Steeds meer landen hebben interesse in bushokjes voor bijen

Buzz-haltes: daken van bushokjes worden tuinen voor bijen en vlinders, voor het eerst verschenen in Utrecht, schrijft the Guardian. Er is groeiende belangstelling in heel Europa, Canada en Australië, het Verenigd Koninkrijk heeft het plan om meer dan 1000 bijenhaltes te installeren. Naast de voordelen voor het wild, absorberen de miniatuurtuintjes ook regenwater en leveren ze een kleine bijdrage aan de bestrijding van het hitte-effect.

Italiaanse onderzoekers bouwen eerste Europese huis dat op waterstof werkt

Onderzoekers in Zuid-Italie hebben een manieren gevonden om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van kooldioxide (CO2) terug te dringen, is te lezen bij Euronews. Het resultaat; het 1e studentenhuis op waterstof én levensecht experiment om deze technologieën voor toekomstige toepassingen in de woonsector te beoordelen. De volledig door waterstof aangedreven brandstofcellen genereren de elektriciteit en verwarming die nodig zijn. Daarnaast wordt ook hernieuwbare energie uit zonne-energie geproduceerd.  

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store