NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Van ministerieel verlof tot de voordelen van Saharazand

18 augustus
Van primeur tot vooruitgang: Nederlandse minister met verlof voor moederschap, Tropische oogziekte trachoom verdwijnt uit Irak, Groen treinexperiment met plantaardige diesel en tijdwinst, Verpleegkundige haalt €100.000 op voor Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, Saharazand: onverwachte strijder tegen klimaatverandering, en Schoon rivierwater verwelkomt triatlon testevent in Parijs.
Historisch moment: Nederlandse minister verwacht kind en Gaat met verlof

Een unieke primeur in Nederland: demissionair minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is in blijde verwachting en gaat daarom binnenkort met verlof. Begin volgend jaar verwacht zij haar eerste kind. De minister hoopt dat haar verlof bijdraagt aan het creëren van een omgeving waarin het voor vrouwen in de politiek en andere leidinggevende functies normaal is en waar er ruimte is voor zestien weken verlof. Deze verandering zou hand in hand moeten gaan met de mogelijkheid voor jonge vaders om hun ouderschap te kunnen combineren met hun carrière.

Tropische oogziekte trachoom uitgebannen in Irak 

Irak heeft met succes de besmettelijke oogziekte trachoom uitgebannen, bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2013 hadden nog 39 miljoen mensen behandeling nodig, maar na tien jaar is dit aantal aanzienlijk gedaald naar bijna zeven miljoen. Het streven is om tegen 2030 honderd landen te hebben waar deze verwaarloosde ziekte is uitgeroeid. Met de succesvolle eliminatie van trachoom in Irak is de helft van dit doel al behaald.

Natuurvriendelijke treinproef: Plantaardige diesel en dertien minuten tijdwinst 

Opmerkelijk; er rijdt er deze maand tussen Arnhem en de Achterhoek een trein op plantaardige diesel als onderdeel van een proef, zo kondigt de provincie aan. Deze proef onderzoekt de mogelijke effecten van een extra treindienst op het milieu. Naast potentiële voordelen voor de natuur, zal de RegioExpress, zoals deze nieuwe treindienst genoemd wordt, ook een tijdwinst van dertien minuten opleveren. De extra trein gaat op zijn vroegst pas in 2027 rijden en is een interessante onderzoek richting duurzamer treinvervoer. 

Verpleegkundige haalt €100.000 op voor Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht 

Via crowdfunding heeft verpleegkundige Jozua van Duuren bedrag van 100.000 euro opgehaald voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Hij benadrukt in een interview met het Algemeen Dagblad dat te vroeg geboren baby's in stilte lijden. Onder andere infusen, die essentieel zijn voor hun groei, raken door bewegingen soms verstoord. Dit kan leiden tot de verspreiding van schadelijke chemische stoffen en intense pijn. Aangezien de baby's te klein zijn om hun pijn vocaal te uiten, wordt een speciaal apparaat ingezet om aan te geven wanneer de slangetjes niet meer juist zitten. Dankzij de ontvangen donaties kunnen die apparaten voor de hele afdeling worden aangeschaft. 

Zand uit de Sahara helpt onverwacht bij klimaatverandering

Het Saharazand, dat door zuidenwind tegen onze ramen waait, blijkt een onverwachte bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering, meldt De Telegraaf. Deze woestijnstof heeft het vermogen om methaan uit de atmosfeer te verwijderen. Methaan is een nog krachtiger broeikasgas dan koolstofdioxide. Wanneer de woestijnstof zich vermengt met zeewaternevel en blootgesteld wordt aan zonlicht, worden de deeltjes elektrisch geladen, waardoor ze methaan kunnen neutraliseren.

Schoon rivierwater groet triatlon testevent in Parijs

Het testevenement voor de Olympische triatlon in de Seine kan eindelijk plaatsvinden. Het rivierwater is nu schoon genoeg om in te zwemmen, zo verzekeren de autoriteiten. Voorheen waren er twijfels over de waterkwaliteit in Parijs. Door de grote hoeveelheid regen stroomde het rioolwater de Seine in. Van donderdag 17 t/m zondag  20 augustus racen triatleten en para-triatleten door het hart van Parijs en zwemmen onder de spectaculaire 19e-eeuwse Alexandre III-brug.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store