NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Gezond en inclusief – Roken, Eenzaamheid en Gendertransitieverlof

4 augustus
Deze week een overzicht van positief nieuws uit verschillende windstreken! We duiken in de vooruitgang op het gebied van gezondheid en inclusiviteit. Nederland heeft grote stappen gezet in het rookbeleid en gendertransitieverlof bij werkgevers wordt steeds meer de standaard. Daarnaast zien we dat de strijd tegen eenzaamheid onder thuisblijvers in de zomervakantie wordt aangepakt door stichting MeerSamen. Bovendien delen we goed nieuws over het aantal hiv-infecties dat wereldwijd is afgenomen.
Rookbeleid Nederland succesvol

Nederland heeft vrijwel alle anti-rookmaatregelen nu in werking gesteld en is daarmee één van de voorlopers op dit gebied, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2014 rookte nog meer dan een kwart van de mensen in Nederland, maar vorig jaar was dat aantal gedaald naar bijna negentien procent. Turkije en Brazilië zijn andere landen met vergelijkbaar strenge anti-rookbeleidsmaatregelen. Binnenkort kunnen mogelijk nog acht andere landen zich bij dit rijtje aansluiten. Een duidelijke stap vooruit naar een gezondere toekomst! 

Wereldwijd positieve trend: Minder hiv-infecties en sterfgevallen

Goed nieuws voor de wereld: het aantal mensen dat overlijdt aan AIDS neemt af, volgens cijfers van de Verenigde Naties. In 2022 stierven 630.000 mensen aan de ziekte, een enorme daling van 69 procent sinds het hoogtepunt in 2004. Ook het aantal nieuwe hiv-infecties was vorig jaar lager dan in de afgelopen decennia, namelijk 1,3 miljoen. Een hoopvolle ontwikkeling in de strijd tegen AIDS! 

Samen de zomer door: activiteiten tegen eenzaamheid

Tijdens de zomervakantie, nu alle scholen in Nederland gesloten zijn, kan eenzaamheid onder de thuisblijvers toeslaan. Gelukkig staat stichting MeerSamen klaar om ervoor te zorgen dat niemand zich alleen voelt, volgens Omroep Flevoland. In de gemeente Dronten nemen zo'n 120 inwoners deel aan verschillende activiteiten deze maand, om de zomermaanden gezellig door te brengen. Onlangs hebben ze samen een wandeling gemaakt en genoten van een gezamenlijke lunch.

 Gendertransitieverlof opkomende trend bij topwerkgevers in Nederland

Betaald verlof om van geslacht te veranderen wordt steeds meer de norm bij grote werkgevers, zo meldt de NOS. Uit recent nieuws blijkt dat drie van de vijf grootste werkgevers in Nederland nu gendertransitieverlof bieden. Ahold Delhaize, de grootste particuliere werkgever in ons land met 130.000 werknemers, heeft deze week aangekondigd dat ze buiten hun cao om tot 33 weken verlof met salarisbehoud zullen geven voor dit doel. 

Impactvolle hulp: Rode Kruis steunde 6,5 miljoen slachtoffers in Turkije en Syrië

Zes maanden geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een verwoestende aardbeving, maar het Rode Kruis stond klaar om hulp te bieden. Met ruim 6,5 miljoen mensen die steun ontvingen, zorgden ze voor medische zorg, onderdak en voedsel in het getroffen gebied. Ook mentale hulp werd niet vergeten, 700.000 mensen, waaronder veel kinderen, kregen deze steun. De toegewijde inzet van 216.000 medewerkers en vrijwilligers maakte het mogelijk om de helpende hand te bieden in deze uitdagende tijden.

Bhutan boekt succes in tijgerbescherming: aantal stijgt met 25%

In Azië heeft Bhutan indrukwekkende vooruitgang geboekt in de bescherming van tijgers, zoals gemeld door het Wereld Natuur Fonds. Het aantal tijgers is sinds de vorige telling in 2015 met een kwart gestegen, waardoor het totaal nu op 131 tijgers staat. Deze majestueuze roofdieren bewonen een gebied in Bhutan dat zo groot is als België. De telling van tijgers werd mogelijk gemaakt door het gebruik van camera's, waarmee de tijgers zelfs tot op een hoogte van ongeveer vierduizend meter werden geregistreerd. Een prachtig succesverhaal in de bescherming van deze bedreigde diersoort!

Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door Vandebron

Energie gebruiken op het groenste moment van de dag

Groene energie gebruiken op het groenste moment van de dag? Het kan met behulp van de Groene stroom-voorspeller van Vandebron. Via deze voorspeller, die beschikbaar is in de apps van Vandebron, krijg je inzicht in de ‘groenste’ gebruiksmomenten van de dag. Door juist op deze momenten bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten of je elektrische auto te laden, draag je structureel bij aan het balanceren van het overvolle energienet.

Download de Vandebron app via de AppStore of PlayStore.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store