NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Zwemmen in de Seine in 2025

14 juli 2023
In het positieve nieuws van deze week staat water centraal: weer zwemmen in de Seine, wereldwijd verbetering in toegang tot schoon water en natuur in Brabant behouden met een waterpomp. Daarnaast is Miss Nederland gewonnen door trans vrouw, zijn de Nijmeegse Vierdaagsefeesten ook goed toegankelijk voor mensen met een beperking en is er voor starters meer ruimte op de huizenmarkt. Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door Vandebron.

Parijs wil zwemmen in de Seine tegen 2025 weer mogelijk maken

De Franse hoofdstad laat weten dat er tegen 2025 schoon genoeg water in de Seine moet zijn om weer in de rivier te kunnen zwemmen. Als dit doel wordt bereikt, zal zwemmen in de Seine na honderd jaar weer een realiteit zijn. Parijs had al langer het plan om de rivier schoon te krijgen, maar vanwege de Olympische Spelen van volgend jaar, waarbij de Seine zal worden gebruikt door topsporters, heeft het project een boost gekregen.

Eerste trans vrouw wint titel Miss Nederland

De Amsterdamse Rikkie Kolle is sinds deze week de nieuwe Miss Nederland. Ze is daarmee de eerste transgendervrouw die deze titel op haar naam zet. In de ogen van de jury had Rikkie de meeste progressie geboekt in het hele traject van de Missverkiezing en tijdens de hele show straalde ze. Nu bereidt Kolle zich voor op de Miss Universe verkiezing in El Salvador

Vierdaagsefeesten geven meer ruimte aan mensen met een beperking

Bij de Nijmeegse Vierdaagse denk je meteen aan de Vierdaagsefeesten. Zelfs als je niet meeloopt, is er genoeg gezelligheid te vinden in de stad. Dit geldt ook als je een beperking hebt. Dit jaar heeft de Stichting Vierdaagsefeesten begeleiders klaarstaan om mensen met slecht zicht door de drukte te begeleiden, zijn er extra rolstoelplekken gecreëerd bij de vuurwerkshow en zijn er meer toiletten in de stad voor iedereen beschikbaar.

Huizenmarkt voor starters toont groei ondanks financiële uitdagingen

Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) is het aantal starters dat in de eerste helft van dit jaar een huis heeft gekocht toegenomen. Dit komt door de mogelijkheid om meer geld te lenen, stijgende inkomens en dalende huizenprijzen, waardoor de markt minder oververhit is. Desalniettemin blijven financieel beperkte starters het moeilijk hebben.

Wereldwijde vooruitgang in toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen

Deze eeuw is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van schoon water volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tussen 2000 en 2022 kregen meer dan twee miljard mensen toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Bovendien zijn er grote stappen gezet op het gebied van hygiëne, waardoor tweederde van de wereldbevolking niet langer in de openbare ruimte hun behoefte hoeft te doen.

Waterschap de Dommel behoudt bedreigde natuur met waterpomp

Omroep Brabant meldt dat Waterschap de Dommel belangrijk werk verricht in de beekloop bij Bergijk. Vanwege de gebrekkige regenval in de afgelopen weken is er te weinig water voor zeldzame vissen, planten en andere dieren om te overleven. Het waterschap pompt een laagje overlevingswater uit de grondput om de beschermde natuur te behouden.

Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door Vandebron

Energie gebruiken op het groenste moment van de dag

Groene energie gebruiken op het groenste moment van de dag? Het kan met behulp van de Groene stroom-voorspeller van Vandebron. Via deze voorspeller, die beschikbaar is in de apps van Vandebron, krijg je inzicht in de ‘groenste’ gebruiksmomenten van de dag. Door juist op deze momenten bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten of je elektrische auto te laden, draag je structureel bij aan het balanceren van het overvolle energienet.

Download de Vandebron app via de AppStore of PlayStore.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store