NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Hoogtepunten uit Nederland: van medische doorbraak tot duurzaam vlees

11 augustus
Deze week bracht veel positieve ontwikkelingen van Nederlandse bodem. Een Utrechtse studie toonde aan dat de plasticvervuiling in oceanen minder ernstig is dan verwacht en het RadboudUMC boekte een medische doorbraak met een computermodel dat ziektebeelden herkent. Kweekvleesbedrijf ontving financiële steun om vleesvervangers sneller beschikbaar te maken. Het vliegverkeer verbeterde aanzienlijk, met bijna de helft minder claims voor vertraagde vluchten. Regenrijke periodes leidden tot gunstig herstel van het grondwater in Nederland, dat momenteel op normaal niveau staat.
Opmerkelijke verbeteringen: armoede in India daalt aanzienlijk

opmerkelijk en weinig belicht verhaal in deze tijd: de armoede in India is drastisch verminderd, dit is te lezen in de nationale multidimensionale armoede-index van het land. Tussen 2015-2016 en gedurende de jaren 2019-2021 zijn maar liefst 135 miljoen mensen de armoede te boven gekomen. Een positieve verschuiving; de armoede daalde hiermee met bijna 10 procent.

Utrechtse studie: Plasticvervuiling oceanen minder erg dan verwacht

Een verrassende onthulling uit onderzoek van de Universiteit Utrecht: er belandt veel minder plastic in zeeën en oceanen dan voorheen werd aangenomen, rapporteert Trouw. Terwijl eerdere schattingen schommelden tussen 50 en 300 miljoen ton, blijkt uit de werkelijke gegevens dat het om iets meer dan 3 ton gaat. Deze afname komt voornamelijk doordat rivieren aanzienlijk minder plastic naar de oceaan transporteren. Wel wordt verwacht dat er nu meer plastic in rivieren achterblijft. 

Medische doorbraak: Computer herkent ziektebeeld bij kinderen

Spectaculair wereldnieuws: onderzoekers van het RadboudUMC hebben een revolutionair computermodel ontwikkeld, meldt het Algemeen Dagblad. Dit model heeft de kracht om aan de hand van gezichtskenmerken ziektebeelden bij kinderen te herkennen, zoals ontwikkelingsstoornissen en syndromen die voortkomen uit genetische afwijkingen. De onthulling van dit computermodel betekent een snellere en nauwkeurigere diagnose, wat vooral voor ouders een enorme opluchting is.

Innovatief kweekvleesbedrijf Meatable krijgt miljoen boost

Kweekvleesbedrijf Meatable ontvangt 30 miljoen euro nieuwe investeringen, waarvan de helft afkomstig is van een overheidsfonds. Deze financiële injectie is gericht op het verlagen van de productiekosten, met het doel te concurreren met niet-diervriendelijke opties. Bovendien hoopt Meatable dat dit zal leiden tot een snellere beschikbaarheid van hun vleesvervangers in supermarkten, wat een positieve impact kan hebben op duurzaam eten.

Minder claims bij vertraagde vluchten 

Dit jaar verloopt het luchtverkeer een stuk soepeler. Er zijn voor de helft minder claims van reizigers voor vertraagde of geannuleerde vluchten binnen gekomen, blijkt uit recentelijk onderzocht door BNR. De drie claimbedrijven, die namens passagiers vergoedingen innen bij luchtvaartmaatschappijen, melden dat vooral Nederlandse luchtvaartmaatschappijen aanzienlijke verbeteringen hebben laten zien.

Regenrijk herstel: Grondwater in Nederland terug naar normaal

In Nederland is de grondwaterstand volledig hersteld. Momenteel is het op een normaal niveau, of zelfs iets hoger dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Dit gunstige herstel komt door de vele neerslag en lagere temperaturen, wat resulteerde in minimale verdamping van water.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store