NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

In dit museum mag je ruiken aan een schilderij & meer Nieuws van de Vooruitgang

29 juli 2022
In dit museum mag je ruiken aan een schilderij, supermarkt Lidl verkoopt elektrische auto's en dit is het effect van kortere werkdagen. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week!

In dit museum mag je ruiken aan een schilderij

Ruiken aan een schilderij. In het Museo del Prado in Madrid is het zo’n gek idee nog niet, dat schrijft Euronews. In dat museum hangt ‘de Allegorie van de Reuk’ van de Vlaamse schilder Jan Breughel. Een schilderij dat de sensatie van het menselijk reukvermogen moest afbeelden. Het museum tilt dat idee nu echt naar het niveau van de neus. Bezoekers kunnen met een tablet een plek op het kunstwerk aanwijzen. Een machine maakt dan de juiste geur vrij, bijvoorbeeld jasmijn of oranjebloesem. Volgens het museum zijn de reacties positief.

Fiets stuk? Maak 'm bij een Bike Repair Shop 

In Rotterdam kun je zelf je fiets repareren bij zogenoemde ‘Bike Repair Stations’. Dat lezen we in het AD. Zo’n repair station ziet eruit als een mini benzinepomp. Er hangt gereedschap waarmee je bijvoorbeeld je zadel kunt verstellen of je banden kunt oppompen. De stations zijn gratis te gebruiken en 24 uur per dag open. Op twee van de drie locaties staan overdag mensen om te helpen. Op andere tijdstippen kun je een QR-code scannen voor instructiefilmpjes.

Het effect van kortere werkdagen

Er komen regelmatig berichten voorbij over de 4-daagse werkweek. Maar ook kortere werkdagen zouden een positief effect kunnen hebben. Daarover schrijft de BBC. Door bijvoorbeeld 5 dagen per week 5 of 6 uur te werken zou de productiviteit omhoog gaan. En het zou kunnen leiden tot minder ziekteverzuim. Kortere werkdagen kunnen zo een alternatief zijn voor bedrijven waar een kortere werk-week lastig is.

Supermarkt Lidl verkoopt elektrische auto 

De Duitse tak van Lidl verkoopt naast boodschappen nu ook elektrische auto’s. 20-duizend euro kosten ze, schrijft Het Laatste Nieuws. En voor ruim 220 euro per maand kun je ‘m leasen. De auto heeft twee zitplaatsen en is na een uur helemaal opgeladen. Momenteel wordt ‘ie dus alleen nog in Duitsland verkocht. Het is nog onduidelijk of Lidl ‘m ook in Nederland gaat aanbieden.

Hemelbrievenbus op begraafplaats 

Een begraafplaats in Dordrecht heeft een hemelbrievenbus geopend. Daar kunnen nabestaanden brieven in stoppen die bestemd zijn voor een dierbare die er niet meer is. De brievenbus dient als een symbolisch communicatiemiddel, schrijft Omroep Rijnmond. De hoop is dat het nabestaanden helpt in hun rouwproces. Bezoekers hoeven niet bang te zijn dat hun brief gelezen wordt. Elke maand wordt de brievenbus geleegd en ritueel verbrand.

Zonnepanelen op je balkon 

Een start-up uit Oekraïne heeft zonnepanelen ontworpen die je kunt bevestigen aan je balkon.
Dat meldt TechCrunch. WeDoSolar, zo heet ‘t bedrijf, levert een pakket van 8 zonnepanelen. Ze wegen een kilo per stuk en je kunt ze makkelijk aan een balkonreling monteren. Volgens de oprichter bespaar je zo al snel een kwart van je energiekosten. En dat is wat het bedrijf wil, wat het vindt dat Europa te weinig doet om van Russisch gas af te komen.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store