NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Luiers, vlas en hennep

28 juli
Deze week bracht positief nieuws! Mooie stappen voor milieu en duurzaamheid: vlas- en hennepvezels voor duurzamere bouw, een veelbelovende proef met herbruikbare luiers en uniek natuurverschijnsel met diverse vogelsoorten in de Biesbosch. En voor mensen: Jonge mantelzorgers genoten van zomerkamp, oud-leerlingen Thijs en Jonah terug op hun oude middelbare school en donorlanden helpen Oekraïne met het opruimen van landmijnen. Een inspirerende week die aanmoedigt om bij te dragen aan een betere wereld.
Geslaagd: van oud-leerling naar medewerker

Net je vwo-diploma behaald, geeft verschillende mogelijkheden: je kunt verder studeren, een tussenjaar nemen of zelfs werken op je oude middelbare school! Dat laatste gaan Thijs en Jonah doen, volgens RTV Oost. Ze gaan aan de slag gaan met ICT, de website en de PR op het Twickel College in Hengelo. Het bijzondere hieraan is dat ze al eerder actief waren voor de school toen ze nog leerling waren. Nu krijgen ze de kans om meer werkervaring op te doen en tegelijkertijd verlichten ze de werkdruk van de docenten. Een unieke constructie waar iedereen van profiteert!

Vlas en Hennep voor milieuvriendelijke bouw

Goed nieuws van de onderzoekers bij ABN AMRO: vezels van vlas en hennep kunnen de bouw veel milieuvriendelijker maken, zo meldt nu.nl. Deze vezels kunnen worden gebruikt voor plafondsystemen en isolatieplaten. Bovendien is de teelt van deze gewassen zelf ook milieuvriendelijker, ze slaan langdurig CO2 op en reinigen de bodem. Als we daadwerkelijk met vlas en hennep willen bouwen, moeten we wel meer van deze gewassen gaan verbouwen. Het is een stap in de richting van duurzamere bouwmethoden!

Zomerkamp voor Jonge Mantelzorgers: Een week vol plezier en steun

Jonge mantelzorgers worden in het zonnetje gezet, deelt Omroep Flevoland! Deze week zijn kinderen die thuis zorgen voor een chronisch ziek familielid op zomerkamp bij het Bovenwater. Welzijn Lelystad organiseert dit jaarlijkse uitje, zodat de kinderen even geen zorgen hebben, nieuwe vriendschappen kunnen sluiten en elkaar kunnen steunen. Een fantastische gelegenheid om even te ontspannen en samen leuke herinneringen te maken.

Hulp voor landmijn opruiming: donorlanden bieden steun

Meer hulp bij het opruimen van landmijnen in Oekraïne! Landen zoals Nederland, Japan en Amerika hebben in totaal meer dan 220 miljoen euro toegezegd. Met dit geld kunnen metaaldetectoren, speciale voertuigen en beschermende pakken aanschaft worden. Het opruimen van de landmijnen is belangrijk voor de veiligheid, omdat ongeveer één derde van het land volgens de Oekraïense president Zelensky bezaaid is met Russische landmijnen. Een belangrijke stap om het land veiliger te maken.

Vogelpracht in de Biesbosch: Zeldzame koereigers, lepelaars en aalscholvers

In Nationaal Park de Biesbosch is iets unieks gebeurd, deelt Omroep Brabant. Op een eiland broeden maar liefst vijf kolonies van verschillende vogelsoorten samen. Het zijn drie soorten reigers, lepelaars en aalscholvers, vogels die normaal gesproken elk ergens anders broeden. Nu zitten ze dichtbij elkaar en het aantal vogels maakt het extra bijzonder. En dat is niet alles: er zijn ook twee zeldzame koereigers onder de vogels te vinden, die niet vaak in Nederland te zien zijn. Een prachtig en uniek schouwspel in de Biesbosch.

Duurzaam en Betaalbaar: Proef met Herbruikbare Luiers in Zeeland

In Zeeland, is in Tholen-Stad een interessante proef gaande met herbruikbare luiers, vermeld Omroep Zeeland. Omdat dit beter is voor het milieu én voor je portemonnee, heeft de gemeente bijeenkomsten georganiseerd om ouders van kinderen in luiers te begeleiden in het gebruik van herbruikbare luiers. Het idee is simpel: je gebruikt een inlegvelletje dat weggegooid, de rest van de luier gaat in de was. Op 4 oktober is de volgende informatieavond voor wie nieuwsgierig is naar deze duurzame optie.

Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door Vandebron

Energie gebruiken op het groenste moment van de dag

Groene energie gebruiken op het groenste moment van de dag? Het kan met behulp van de Groene stroom-voorspeller van Vandebron. Via deze voorspeller, die beschikbaar is in de apps van Vandebron, krijg je inzicht in de ‘groenste’ gebruiksmomenten van de dag. Door juist op deze momenten bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten of je elektrische auto te laden, draag je structureel bij aan het balanceren van het overvolle energienet.

Download de Vandebron app via de AppStore of PlayStore.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store