NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Zoveel plastic is er uit de Grote Oceaan gehaald

7 april
In dit weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang delen we wat je het beste tegen samenzweringstheorieën kunt doen, hoe duurzaam wij als Nederlanders nu eigenlijk zijn, hoe stamcellen een levensecht mensenhart kunnen kweken en hoeveel plastic de Ocean Clean Up nu uit de Grote Oceaan heeft gehaald.

Zo ga je het beste om met samenzweringstheorieën

Ken jij mensen die geloven dat de aarde plat is, of dat we bestuurd worden door hagedissen? Dan weet je ook hoe moeilijk het is om zo iemand op andere gedachten te brengen. Maar het er zijn een paar dingen die wel helpen! Onderzoekers van de universiteit van Cork bestudeerden 25 verschillende methodes om samenzweringstheorieën tegen te gaan. En wat bleek? Vooral het benoemen van feitelijke onjuistheden is effectief. Het geven van tegenargumenten werkte juist niet. Het onderzoek benadrukte ook hoe belangrijk het is om mensen te trainen in kritisch denken voordat ze in aanraking komen met dit soort theorieën.

Hoe duurzaam zijn wij nou eigenlijk?

Dichterbij huis op vakantie gaan en minder nieuwe kleding kopen: we zijn best bereid om duurzamere keuzes te maken in ons gedrag. Dat meldt het Planbureau voor de leefomgeving na onderzoek onder 2500 Nederlanders. Om de klimaatdoelen te gaan halen zou de regering deze sweetspot moeten stimuleren volgens het planbureau. Kleiner gaan wonen bijvoorbeeld, daar zijn we vaak best toe bereid, maar het moet ook mogelijk gemaakt worden. Minder vlees en zuivel eten, daar staan we nog niet om te springen, maar dat ik misschien een kwestie van tijd want 40 procent zegt er wel voor open te staan.

Hoe menselijke stamcellen een mensenhart kunnen kweken 

Ons hart, het is ons belangrijkste orgaan. Alleen weten we nog eigenlijk heel weinig over de vroege ontwikkeling daarvan. Daarom is het heel bijzonder dat het een team van de technische Universiteit München is gelukt om voor het eerst een minihart te maken. In een laboratorium dus. Dat deden ze door menselijke stamcellen op te kweken tot een hartje van een halve millimeter. Met dit soort miniorganen kun je betere behandelmethoden ontwikkelen voor hartziektes. En nog een voordeel: het aantal dierproeven kan zo in de toekomst drastisch verminderd worden.

Zoveel plastic is er uit de Grote Oceaan gehaald

Een mijlpaal voor Ocean Clean-up: 200.000 kilo plastic is inmiddels opgevist uit de Grote Oceaan. Het opruimproject staat onder leiding van de Nederlandse uitvinder Bojan Slat. Hij ontwikkelde drijvende veegarmen van zo’n honderd meter lang die al het afval dat ze tegenkomen tussen Californië en Hawaï meenemen. Een idee dat hij bedacht toen hij nog op de middelbare school zat. Het project is nog lang niet klaar, de plastic soep heeft  de grootte van drie keer Frankrijk, samen zo’n 80 miljoen kilo.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store