NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Vanaf nu ook een slaaptrein naar Berlijn

26 mei
Dit keer in het weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang: vanaf nu met de slaaptrein naar Berlijn, kweekvlees ontwikkelt zich tot een duurzaam alternatief, astrounaute Rayyanah Barnawi schrijft geschiedenis en een ontdekking van 380 nieuwe plant- en diersoorten in Zuid-Oost Azië.

Nu ook een slaaptrein naar Berlijn

Goed nieuws voor treinliefhebbers en mensen die klimaatbewust willen reizen: na een lange zoektocht naar wagons vertrekt er vandaag weer voor het eerst een slaaptrein van Amsterdam naar Berlijn. Niet met de NS, maar met European Sleeper, een Nederlandse start-up die internationale treinreizen wil aanbieden. Dat meldt nu.nl. De coupé’s bieden plaats aan maximaal zes personen. Oorspronkelijk zou de trein ook nog doorrijden naar Praag, maar dat is een jaartje uitegesteld. De volgende bestemming van de start-up is Barcelona.

Meer kweekvlees in de toekomst

Kweekvlees, ook al klinkt het woord niet zo lekker, het is hard op weg om een duurzaam alternatief te worden voor vlees van echte dieren meldt het ANP. Eerst lukte dat alleen nog op kleine schaal, maar bij het bedrijf Meatable in Delft is het productieproces nu zo’n dertig keer versneld. Acht dagen duurt het nu nog maar om van een enkele dierlijke cel varkensvlees te maken, zoals worstjes en vlees voor in dumplings. En het bedrijf ziet mogelijkheden om die snelheid in de toekomst nog verder te verhogen. Meatable hoopt over een jaar het kweekvlees op de markt te brengen in Singapore.

Voor het eerst gaat vrouw uit Saudi-Arabië naar de ruimte

Even na half twaalf vertrok de Saoudi-Arabische astrounaute Rayyanah Barnawi in een Falcon 9 raket vanuit Cape Caneveral in Florida. Samen met nog een Saoudi-Arabische collega en twee Amerikaanse astronauten zijn ze op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Het gaat om een commerciële vlucht van ruimtevaart bedrijf Axiom. Rond half vier vandaag komen de nieuwe bezoekers aan bij het ISS. In de acht dagen dat ze daar verblijven zullen ze meer dan twintig experimenten uitvoeren.

Ontdekking van nieuwe plant- en diersoorten in Zuid-Oost Azië

Van kromtenige gekko tot een hagedis met een hemelsblauwe kuif: in Zuid-oost Azie hebben wetenschappers de afgelopen twee jaar zo’n 380 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds. De nieuwe soorten leven in de delta van de Mekongrivier, die zich uitstrekt over Tailand, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Laos. De soorten zijn ontdekt door een team van honderden wetenschappers van universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties uit de hele wereld. Het Wereld Natuur Fonds werkt nu aan bescherming van de dieren en de natuur waarin ze leven.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store