NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Slangengif als medicijn en meer Nieuws van de Vooruitgang

2 juni 2023

Slangengif als medicijn

Slangengif, het is een uiterst effectief en complex middel om een prooi te doden. Maar het kan ook inspireren volgens het ANP! Het Leidse biotechbedrijf Varmx doet onderzoek naar een middel tegen bloedingen en haalde zo’n dertig miljoen op voor ontwikkeling van het medicijn. Wereldwijd slikken miljoenen mensen bloedverdunners, in Nederland zo’n 400.000. Een nare bijwerking van die medicijnen is dat er makkelijk gevaarlijke bloedingen door kunnen optreden. In slangengif zitten stoffen in die het antistollingseffect van bloedverdunners snel teniet kunnen doen. Dat kan in de toekomst veel levens schelen.

Overwinning voor de mensenrechten in Roemenië

En een grote overwinning voor de mensenrechten in Roemenië: de regering is vorige week op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor het niet wettelijk erkennen van huwelijken of partnerschappen van mensen met hetzelfde geslacht. Daardoor ontbreekt ook iedere vorm van bescherming. De LHBTQIA-gemeenschap protesteert al jaren tegen de onwettelijke behandeling van hun relaties in het conservatieve Roemenië. Het hof oordeelde dat de uitsluiting indruist tegen het recht op familieleven.

Financiële steun voor 150 Tilburgse gezinnen

Bij een nieuwe proef van de UvA krijgen 150 Tilburgse gezinnen die kampen met armoede, twee jaar lang geld zonder dat ze zich aan ingewikkelde voorwaarden hoeven te houden, dat meldt het ANP. Het gaat om een maandelijks bedrag van 150 euro. Wel wordt er meegekeken hoe het geld door de bijstandsgezinnen wordt besteed. De proef is een initiatief van het Kansfonds, dat op zoek is naar vernieuwende manieren van armoedebestrijding. Gewoon geld geven heet het project dat ervan uit gaat dat armoede in veel gevallen niet het gevolg is van slecht budgetteren of verkeerde keuzes maar van simpelweg te weinig geld hebben.

Dit plantenextract behandelt artrose

Pijnlijke gewrichten, krachtverlies en stijfheid: zo'n anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van artrose volgens het ANP. Wetenschappers van Radboud UMC en de Sint Maartenskliniek hebben goede hoop op een eenvoudig en goedkoop medicijn: colchicine. Dat is een plantenextract dat al eeuwenlang wordt gebruikt tegen ontstekingen bij jicht. Bij patiënten die met colchicine werden behandeld, lag het aantal knie- en heupvervangingen zo’n 30 procent lager dan in de placebogroep. De behandeling is eenvoudig: eenmaal daags een tablet, al zal het nog even duren voor het op de markt is.

Bron: ANP

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store