NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

We kochten met zijn allen minder vlees dit jaar

5 mei
Dit keer in het weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang: er zijn brieven gevonden over het Nederlans verzet, we kochten met zijn allen minder vlees dit jaar, er is een nieuw onderzoek over bijna doodervaringen en misschien kun jij zometeen wel de gedachten van iemand lezen.

Brieven gevonden over het Nederlans verzet

Op een zolder in New York is een schat aan brieven over het Nederlands verzet gevonden. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar verzetsvrouwen van het toen illegale Trouw. Het archief komt uit de nalatenschap van de schrijfster Hilde van Stockum. Zij schreef Engelstalige kinderboeken, waarvan twee over het verzet. Daarvoor correspondeerde ze met kennissen uit het verzet en familie. Het gaat onder meer om tientallen brieven met persoonlijke verhalen over de oorlog, onder meer aan Walraven van Hal, beter bekend  als “de bankier van het verzet”.

We kochten met zijn allen minder vlees dit jaar

Aardappels vlees en groente: dat waren lange tijd de vaste ingrediënten van een Hollandse maaltijd. Maar daar begint nu verandering in te komen. We kochten vorig jaar met zijn allen minder vlees dan het jaar daarvoor. De verkoop van vers vlees, zoals biefstuk, daalde met negen procent en we kochten ook minder vleeswaren voor op de boterham: een daling van zo’n vier procent. Dat komt doordat supermarkten minder met vlees zijn gaan stunten als gevolg van het Klimaatakkoord. Nederlanders staan steeds meer open voor plantaardige alternatieven, en dat scheel behoorlijk wat Co2 uitstoot per jaar.

Nieuw onderzoek over bijna doodervaringen

Een lange tunnel met licht zien of momenten uit je leven die opnieuw voorbij flitsen: bijnadoodervaringen verschillen per persoon maar ze hebben vaak ook overeenkomsten. Onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben voor het eerst hersenactiviteit kunnen meten in een stervende mensen, nádat de beademing was stopgezet. Het gaat om zogenaamde gamma-golven van 25 Herz: onze sterkste hersengolven die actief worden bij intensieve studie bijvoorbeeld. Een sluitende verklaring hiervoor is er nog niet, maar deze metingen zouden een bewijs kunnen zijn voor een vorm van bewustzijn tijdens ons sterfproces.

Zometeen kun jij misschien wel de gedachten van iemand lezen

Vindt zij mij ook leuk? Spreekt hij wel de waarheid? We hebben het allemaal wel eens gewenst: dat je iemands gedachten zou kunnen lezen. Nieuw onderzoek uit Texas, gepubliceerd in Nature Neuroscience doet een flinke stap in die richting. Het is voor het eerst gelukt om een verhaal van een kwartier uit te lezen uit de hersenen van proefpersonen die 16 uur in een mri-scanner zijn gelegd. Eng? Nou, het lukte alleen als de proefpersonen actief meewerkten en de AI moest eerst individueel worden getraind. Voor mensen met spraakverlies kan het in de toekomst een redding zijn.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store