NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Waarom wandelen zo goed voor je is

17 maart 2023
Elke week verzamelen we het beste Nieuws van de Vooruitgang in een overzicht. Deze week vertellen we je meer over waarom wandelen zo goed voor je is, hoe het komt dat de co2 uitstoot is gedaald, de hartverwarmende hereniging tussen Freshta uit Afghanistan en haar hond Lucky en de Europese doelen rondom klimaatneutrale huizen.

Waarom wandelen zo goed voor je is

Je zit nu wellicht op kantoor en pakt later de auto naar huis. Maar misschien is het een idee om de auto wat verder weg te zetten, en een wandeling naar de voordeur te maken.
Het is namelijk zo dat één stevige wandeling per dag, het risico op vroegtijdig overlijden met bijna 25% verlaagt. Dit lezen we bij good news network. Onderzoek laat zien dat door in ieder geval 11 minuten per dag een stevige wandeling te maken, de kans op een hartziekte, een beroerte en ook kanker aanzienlijk afneemt.

CO2 Uitstoot is gedaald

En de CO2 uitstoot, is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar daalde de uitstoot met 9 procent, want ongeveer een even grote daling is, als in het corona jaar van 2020. Ook in vergelijking met 1990, is de daling erg positief, we stoten nu 32% minder broeikasgassen uit. Hiermee voldeed Nederland ook vorig jaar weer aan het minimum dat de Hoge Raad had opgedragen, een jaar eerder lukte dat niet. Een verklaring voor de lage uitstoot zou het gas gebruik kunnen zijn, vanwege de hoge prijzen zijn mensen en bedrijven flink aan het bezuinigen, daarnaast was het weer relatief zacht.

Freshta uit Afghanistan weer herenigd met haar hond Lucky

Voor veel mensen zijn huisdieren als kinderen. Ik snap dat gevoel ook erg goed, en daarom was ik ontroerd over het verhaal van hond Lucky en Freshta. Freshta vluchtte bijna een jaar geleden vanuit Afghanistan en stuurde haar hond met een vlucht mee naar Canada. Voor Freshta zelf was dat nog niet mogelijk, dus ze wist niet of ze hem ooit nog zou zien. Na 10 maanden kon ze eindelijk zelf, vanuit Pakistan naar Canada, en was het heel spannend of ze lucky nog konden vinden. Maar de SPCA had precies in de gaten gehouden bij welk gezin lucky was. Dus hij en z’n baasje werden na bijna een jaar herenigd.

Elk huis moet over 5 jaar klimaatneutraal zijn

Het Europese Parlement wil dat elk nieuw huis, of ander nieuw gebouw in de EU over 5 jaar klimaatneutraal is. En ook bestaande gebouwen moeten sneller worden geisoleerd en verduurzaamd. Die plannen lagen er voor 2030, maar het parlement wil dat nu naar voren halen. Het terugdringen van de uitstoot van gebouwen is noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. Maar de plannen krijgen weerstand van landen als italie en duitsland. de rechtse partijen en christendemocraten waren ook tegen, maar werden afgelopen dinsdag overstemd.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store