NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: steeds meer vrouwen hebben rol tijdens carnaval

17 februari 2023
Steeds meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, Albert Heijn is gestart met dynamisch afprijzen en MDMA op recept. Lees hier wat er deze week allemaal goed ging in de wereld.

Steeds meer vrouwen hebben rol tijdens carnaval

Steeds meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, dat blijkt uit een rondgang van het ANP. En dat is bijzonder, want een lange tijd waren er alleen posities voor mannen weggelegd. Onder andere Venlo en Tegelen hebben dit jaar voor het eerst een prinses carnaval. In Over d’n Dam, een verzamelnaam voor vijf dorpen tussen Ravenstein en Oss, zijn er al sinds 2000 prinsessen. Ook zitten er steeds vaker prinsessen in De Raad van Elf, het bestuur van een carnavalsvereniging. In Den Bosch, ook wel Oeteldonk tijdens Carnaval, zijn er officieel geen prinsessen toegestaan. Wel is er de onofficiële vereniging Prinses Carnaval, die dit jaar voor de derde keer zelf een Prinses Carnaval heeft uitgeroepen.

MDMA op recept

In Australië is er nu MDMA op recept verkrijgbaar. Dat is bedoeld om mensen met mentale problemen te helpen. Het kan door psychologen worden voorgeschreven voor mensen met bijvoorbeeld PTSS.  Dat meldt Positive News. Het kan een kans zijn voor veel mensen, want 1 op de 5 wereldwijd heeft te maken met mentale problemen waarbij traditionele medicatie niet helpt.

Vrees voor recessie blijkt ongegrond

De vrees voor een recessie in Nederland blijkt ongegrond. Na een lichte krimp in het derde kwartaal, herstelde de economie zich in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat zorgde voor een groei van 0,6 procent, vooral omdat huishoudens meer uitgaven en de export steeg. Ons land deed het beter dan Duitsland, België en Frankrijk. In de meeste sectoren van de economie was er sprake van groei. De bouw en de zakelijke dienstverlening staken erbovenuit.

Stemhulp met thema's uit jouw provincie

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Kieskompas heeft samen met dertien regionale omroepen een stemhulp opgesteld. Die speelt in op thema’s die er per provincie spelen. De stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen. Zo is in Friesland een belangrijk thema het winnen van gas in de Waddenzee, terwijl de verschraling van het openbaar vervoer juist in Zeeland de gemoederen bezig houdt. Voor mensen die politiek ingewikkeld vinden is er ook een variant van de stemhulp met een zogenoemde avatar: Steffie. Die leest de stellingen voor en geeft uitleg bij ingewikkelde woorden.

Dynamisch afprijzen bij Albert Heijn

En er was deze week ook goed nieuws voor je portemonnee voor als je aan het einde van de dag nog even boodschappen gaat doen. Supermarktketen Albert Heijn heeft in alle winkels dynamisch afprijzen geïntroduceerd. Producten als vlees, kip, verse pasta's en salades worden verder afgeprijsd naarmate de houdbaarheidsdatum nadert. De kortingspercentages lopen op tot 70 procent aan het eind van de dag. Albert Heijn zal altijd liever een product voor 3 euro in plaats van 4 euro verkopen dan helemaal niet, zegt een econoom tegen nu.nl. Prijsbewust kopen is van alle tijden zegt hij, maar nu zal het nog meer mensen aanspreken.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store