CHANNEL

Jazz

Informatie
Channels

Informatie

We've got all that jazz! Met Sublime Jazz heb je altijd online jazz radio in de buurt. Hiermee luister je namelijk altijd en overal non-stop naar dit fijne genre. Via de Sublime app en onze website. Dé plek om te genieten van acid jazz, vocal jazz, classic jazz en andere vormen. Geniet van de helden van toen en nu, zoals Dave Brubeck, Miles Davis, Norah Jones, George Benson, Jamie Cullum, Nina Simone, Chet Baker en vele anderen.

Op Sublime Jazz is ook het verfijnde jazz programma Deep Jazz met Hans Mantel te horen. Elke zondagavond om 22:00 uur.

Jazz radio luisteren via internet

Sublime Jazz is een channel voor jazz radio via internet. Het is een van onze online channels voor specifieke genres. Meer zin in soul? Sublime Soul it is! Zin in wat klassiekers? Dan zit je goed bij Sublime Classics. Andere online channels? Sublime Funk & Disco en Sublime Smooth. Zo is er voor elke liefhebber van funk, soul en jazz wel een plek met jouw lievelingsmuziek! Hier luister je naar jouw favoriete artiesten of ontdek je nieuwe artiesten.

Welke soorten jazz kun je zoal luisteren via Sublime Jazz?

Sublime Jazz is van alle markten thuis. Het is dé plek waar alle jazzstromen samenkomen. Daar zijn er genoeg van. Tijd om ze met je door te nemen!

Bebop

Deze klassieke jazzvorm herbergt prachtige artiesten als Charlie Parker, Charles Mingus en Miles Davis. Met bebop krijgt elk lid van de band ruimte voor improvisatie. Virtuositeit is het doel, net als harmonische complexiteit en tempowisselingen.

Cooljazz

Cooljazz is een brede stroming, waaronder ook subgenres als westcoastjazz gerekend kunnen worden. Het is een reactie op de bebop en is wat subtieler en makkelijker te volgen. Oftewel, wat toegankelijker voor het brede publiek. Chet Baker is een prominente ‘cooljazz’er’.

Hardbop

Hardbop is een evolutie van de bebop. Wat toegankelijker. Bewust, om mensen te bereiken die onbekend waren met bebop of daar niet voor openstonden. Bijzonder zijn de gevarieerdere baspartijen en het vermengen van invloeden uit R&B, gospel en blues. Zeker saxofoon- en pianospelers kunnen met deze jazzvariant hun hart ophalen. Cannonball Adderley, Art Blakey, Clifford Brown en John Coltrane gelden als bekende hardbopmuzikanten.

Souljazz

Souljazz is een doorontwikkeling van hardbop. Het tempo van deze stijl is wat langzamer. Ook is het ritme wat eenvoudiger en zijn de melodieën vaak wat pakkender. Dit maakt souljazz wat toegankelijker. Reden ook waarom het in de jaren 60 enorm populair was. Lou Donaldson, Lonnie Smith en Jimmy McGriff gelden als drie van de sterren van souljazz.

Free jazz

Het prachtige aan jazzmuziek is de geweldige verscheidenheid in stromingen en stijlen. Een stroming die dat zo mooi onderstreept is freejazz, dat zijn oorsprong vond in de fifties. De bottom line van deze stroming is dat gangbare conventies links bleven liggen. Vaarwel vaste akkoordopvolgingen en een gelijkblijvend tempo. Hallo creatieve vrijheid en meer ruimte voor improvisatie.

Fusion

Eind jaren 60 startten muzikanten als Larry Coryell en Miles Davis met het experimenteren van verschillende muziekstijlen. Gecombineerd werd de harmonie van jazz met de improvisatie van funk, R&B en rock. Bijzonder daarbij was ook dat elektrische instrumenten niet geschuwd werden. Het resultaat? Jazz fusion.

Neo-bop

Deze jazzstroming ontstond begin jaren 80 als reactie op free jazz en het gepopulariseerde jazz fusion. Bij neo-bop staat ritme en harmonie centraal, maar hoor je ook elementen uit free jazz. Prominente neo-bop jazzmuzikanten? Dat zijn vooral trompettisten, zoals Wynton Marsalis, Roy Hargrote en Wallace Roney.

Ga ook op ontdekking met onze jazz radio

Zoals je kunt lezen: voor in principe alle jazzvormen zit je goed bij Sublime Jazz. Nieuw werk ontdekken? Klassiekers herbeleven? Het kan met onze jazz radio. Enjoy! Liever iets anders? Ook mogelijk! Op deze pagina zie je precies wat je bij Sublime kunt luisteren.
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store